Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

Karma za pravdu a rozbor.

A co má udělat stát, ve kterém se chce část trhnout? To je opravdu otázka za milion, ale řekl bych, že má odstranit příčinu. Pokud je Katalánsko nejvýkonnější a nejbohatší část Španělska, pak asi jen patřičné postavení Katalánska v rámci Španělska. I takové přestěhování hlavního města, resp. výkonné moci bude ve finále levnější varianta než rozpad státu.

Lapidárně řečeno - ve firmě musí být nejproduktivnější oddělení a lidi nejlépe ohodnoceno (nejen finančně). Jinak to jde do kopru.

2 0
možnosti
EH

Máte pravdu, že produktivní oddělení mívá vesměs jiné platy než podpůrná oddělení. Je nesmysl řvát, že programátor sponzoruje uklízečku, protože uklízet sám by si nechtěl. Akorát u státu nejsou role tak specifické. Katalánsko je životaschopné.

0 0
možnosti
MB

Jde o nové - naprosto nevhodné novum ! Není možné střílet do vlastního lidu, byť gumou ! Bude to voda na mlýnek odpůrců EU - naše volby přede dveřmi ... Mj., tato akčnost se má přesně projevit proti uprchlíkům - A je to přesně naopak ! ... :-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Emoce jsou vždy rozhodujícím trumfem, atˇ je vyvolává kdokoli, vždy pak za jasným cílem a ve svém vlast. zájmu. Nacionalizmus pak je až ,,osvědčená rozbuška". A ani vnější vlivy i zájmy nelze nikdy vyloučit, ani není radno nevnímat, či dokonce podcenit.

2 0
možnosti
MR

Tohle není dobré pro všechny strany, Španělsko velmi těžko sestavuje stabilní vlády, dále je je zde snaha několika zemí se oddělit, pro Katalánce je to drsné probuzení a pro EU zkouška, jestli šlapat po staré cestě a nadřazovat zájmy občanů nad zájmy států v době, kdy se kolem Evropy svírají uprchlické kleště a politika lidského humanismu po Arabském jaru ,přinesla jen rozpad na Blízkém východě a v Severní Africe a vzestupu IS a uprchlického exodu.. Každopádně je to rozcestí, buď bude staré politické jádro Evropy, dnes vlastně jen Merkelová a Junker, tlačit na dodržování lidských práv i za cenu, že to povede k rozkladu Španělska, neboť nebude schopné sestavit stabilní a pevnou vládu a země se začnou oddělovat, následovat by mohla Itálie , Belgie a v Německu Bavorsko,. Na jihu jsou sta tisíce uprchlíků, dále Turecko oprašuje starou Osmanskou říši a hraje si noty s Ruskem a to chce ovládnout Ukrajinu a snad Pobaltí ... Nebo bude muset zkrátka v zájmu celkové regionální a světové situace "přivřít" oči, zde patrně bude možná dohoda mezi Francii Marcone, jež chce mocensky změnit těžiště EU z Německa od Merkelové ,do Francie. Zde vytvoří pakt se Španělskem a možná Itálii a reformovat EU. Dnes jsme ve velmi složité a nebezpečné situaci, kde Evropě zvoní hrana a navíc jsou zde teroristické útoky. V této době potřebujeme silnou a hlavně stabilní Evropu a nové politiky, jinak je to náš ...

2 0
možnosti