Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nyní jsem si ještě všiml, že autor o káhirské univerzitě "al Ahzar" píše, že "to není žádná líheň džihádistů". Bohužel, to co se dozvídáme o islámských radikálech ve Francii a v Británii, hovoří o dokonalém opaku. Dokonce i egyptská vláda vydala kritické prohlášení, podle něhož univerzita produkuje množství islamistických radikálů, kteří vyvolávají nepokoje v Egyptě i v zahraničí.

Například v roce 2013 chtělo několik set radikálních studentů vyvolat něco jako islámskou revoluci a při této příležitosti došlo k bitce s policií, při které došlo k úmrtím a zraněním. Část univerzity vyhořela. Prostě takový ústav, kde se dle Švejkových slov rozlévá mír a láska.

1 0
možnosti
DK

"...je tak často vhodnější se v osobním styku pro ateistického Evropana prezentovat jako křesťan." - to musi byt clovek uz fakt beze cti, aby ze sebe pred muslimem hral krestana...K tomu bych se osobne nikdy nesnizil.

1 0
možnosti
Foto

J44a45n 51M17a76r79š93á88l

10. 10. 2017 17:58

V hesle Arabské jaro máte hrubou chybu. A ještě jsem si všiml v jednom hesle, že vám vypadlo písmenko k ve slově radikální. Jinak nemohu říct, že máte pravdu, nebo že jste zabedněný vítač a nám dobrým Čechům, co budou volit Okamuru, se snažíte sluníčkářsky lhát, protože vlastně nic nehlásáte, pouze konstatujete to, co si každý gramotný člověk může dohledat sám. Takže vám dám karmu, dělejte si s ní, co chcete. Moc vám to ale nepomůže protože už jste byl souzen, odsouzen, a pokud se při cestách ven nemaskujete za sedmnáctiletou blondýnu, můžete být tribunálem ulice i popraven. Takže se raději maskujte.

P.S. S tím Okamurou je to samozřejmě ironie, kdyby to někteří čtenáři nepochopili. Než bych dal svůj hlas jemu, to bych raději, jak poeticky říká má manželka, "zpod sebe sežral".

1 0
možnosti
Foto

J97i12ř15í 34T22u87r35n33e83r

10. 10. 2017 20:46

Děkuji i za upozornění na chybu, která vznikla opravou slovosledu - "dostali radikální politikové" bylo původně,"hnutí" před "politiky" jsem dopsal:-)).

Jak jsem předeslal v úvodu článku, to že jsou s muslimským světem problémy neznamená, že se kvůli tomu musí překrucovat fakta a jednostranně vykládat dějiny.

0 0
možnosti
JJ

J95a50n 58J82e13l49í78n91e28k

10. 10. 2017 16:15

Tak to jsem šťastný, že Arabové vlastně neznají antisemitismus. Už se jich jako halachický Žid nebudu bát. Děkuju!

6 0
možnosti
MK

Přesně tak. Autor mluví o nacismu , ale Mohamed sám nechal vyvraždit všechny Židy a ty co nevyvraždil zotročil. Některé Židovky i znásilnil podle islámských životopisu jeho a to krátce po té co nechal zavraždit jejich muže

5 1
možnosti
MK

A jeste k tomu arabskemu pismu. To se vyvinulo z aramejskeho, stejne jako hebrejske. Mimochodem, samotna arabstina je slozena z temer z poloviny z aramejstiny a samotny Koran obsahuje mimo arabskych vyrazu vyrazy z aramejstiny, perstiny, take vyrazy z rectiny a latiny. Samotna puvodni arabstina je totiz velmi primitivni jazyk. A k pochopeni Koranu neni potreba umet arabsky, jako k pochopeni Bible neni potreba umet recky, aramejsky a znat jazyk starych Zidu. Kdyby tomu tak bylo, tak by Arabove nikdy neziskali znalosti filozofie, mediciny z del, ktera pro ne prekladali byzantsti mnisi z rectiny. Stejne tak architektury, kde zamrzli v dobe romanske.

3 0
možnosti
Foto

J25i60ř13í 21T37u25r41n95e72r

10. 10. 2017 15:09

Arabské písmo se vyvinulo s aramejského, to máte pravdu, nikde není uvedeno, že to tak není, a obě tato písma pochází s fénického typu písma, což v článku uvedeno naopak je.

V článku není uvedeno, že bez znalosti arabštiny nelze pochopit Korán, ale je tam uvedeno, že bez toho nelze studovat arabskou kulturu, což nelze. To je jako by znalec anglické kultury a literatury nepotřeboval umět anglicky. Doufám, že uznáváte, že je to blbost.

Neuvádím nic v tom smyslu, že Arabové byly výhradními nositeli evropské vzdělanosti , ale bezesporu se na ní podíleli, čerpali jistě z řecké kultury a vzdělanosti a často se pak později přes arabské vzdělance k řecké kultuře dostali evropští středověcí učenci.

Možná by bylo užitečné, pane Kavko se zamyslet nad tím, jestli komentujete článek nebo nějaké, bůh ví čím vyvolané pocity z něho.

0 0
možnosti
MK

Arabsti krestane nepouzivaji Allah, ale Elohim, pripadne il-lah, obe z aramejstiny. Allah je prapovudni jmeno pro jednoho z bohu Arabu. Boha mesice. Ostatni nema smysl komentovat.

8 0
možnosti
JS

Ano, dobrý postřeh. Arabské překlady Bible opravdu nepoužívají slovo "Allah", a to právě proto, že je zde souvislost se jménem mezopotamského měsíčního božstva, které vyžadovalo lidské oběti. Názorně to vysvětluje Ivan Hrbek, který vytvořil překlad Koránu do češtiny a opatřil ho propracovaným komentářem a mohutným aparátem vysvětlujících poznámek.

2 0
možnosti
JS

Tento článek je vskutku neuvěřitelným kompilátem demagogických tezí. Autor si dokonce ani neuvědomuje, že častokrát úplně popřel sám sebe. Například píše, cituji: "Bez znalosti arabštiny, jazyka Koránu je nemožné studium této kultury". V tom případě ani autor článku nemůžete nikomu podat relevantní informace o této kultuře a celý tento článek je naprosto zbytečný.

Skutečnost je pochopitelně úplně jiná. Vědci studují i kultury, které žádné písmo neměly. Pokud by nebylo možné studovat Korán a islám bez znalosti arabštiny, těžko by vznikaly překlady Koránu do jiných jazyků. Čeští arabisté a orientalisté vytvořili nespočet vědeckých děl v českém jazyce, s jejichž pomocí lze detailně prozkoumat nejen samotný Korán, ale i celou historii a věrouku islámu. Lze mezi sebou porovnávat také vzájemně oponentní názory na Korán a islám. Navíc desítky procent muslimů jsou negramotní, vyznávají svou víru tedy zprostředkovaně, bez osobního studia závazných textů.

Pan Luboš Kropáček, z jehož díla autor cituje, bohužel nepíše o islámu objektivně, jeho texty jsou apologetické a sympatizují s islámem. Souvisí to s jeho kariérou. Muhammadovy morální excesy zmiňuje jen velice okrajově, nebo je bagatelizuje, nebo dokonce schvaluje. Souvisí to i s jeho politickou minulostí, při které se kompromitoval s politickými špičkami komunistického vedení a dlouholetou spoluprací s Stb.

14 0
možnosti
Foto

J28i98ř47í 80T49u72r92n13e35r

10. 10. 2017 15:37

Tento článek není vyjádření mých názorů, ale kompilátem mínění arabistů k příslušným otázkám, kteří, ač si pane Svobodo myslíte mylně něco jiného, jsou všechno, jenom ne fanatickými zastánci muslimů. Pan Kropáček uznávaný znalec, a kdybyste si prostudoval nějakou jeho knihu nebo poslechl jeho přednášku snad byste rozpoznal, že kromě lásky k arabštině a arabské kultuře, kterou celoživotně studuje, má velmi kritický pohled na současný stav muslimského světa i nedávnou historii.

To, co píšete o spolupráci pana Kropáčka s StB, chápu , pane Svobodo, už jako projev zoufalství a vaší argumentační bídy, Zapletl se asi tak jako Jarek Nohavica a stovky podobných lidí a jeho "spolupráce" byla oceněna vyhazovem z UK. Takže přesto, že fakticky nespolupracoval, zcela veřejně se kál za svou slabost, nicméně s jeho odbornou erudicí ani postojem to absolutně nesouvisí.

Nevím o jakém studiu píšete vy, ale akademické studium arabské kultury je bez znalosti arabštiny naprosto absurdní, to je jako by odborník na anglickou kulturu a literaturu neuměl anglicky, což se snad shodneme je úplná blbost. To neznamená, že i bez znalosti arabštiny nelze mít solidní znalosti o této problematice. To je ovšem potřeba, pane Svobodo, studovat díla odborníků (která se nepíší arabsky, to pochopí i malé dítě), ne demagogů v Parlamentní listech.

Apropo, všiml jsem si, že jste se ve svém obsáhlém komentáři nedotkl jediné faktické podstaty tohoto článku (jen obvyklé invektivy a pomluvy), což asi vypovídá o všem.

0 1
možnosti
Foto

J23i61ř32í 47K54i50n12d72l

10. 10. 2017 13:29

Irák byl před několika stovkami let součástí Mezopotámie a kolébkou civilizace i křesťanství. Irák nebyl až přibližně do roku 640 n.l. vůbec arabský nebo muslimský. Nicméně právě v polovině 7. století došlo k obrovské přílivové vlně muslimských uprchlíků a celá oblast byla po pěti generacích muslimská a po deseti generacích již celá ovládnuta muslimskými Araby a stala se součástí chalífátu a Osmanské říše. A podívejte se, jak to dnes v Iráku a Sýrii vypadá.

6 0
možnosti
TD

"třeba křesťanští Koptové v Egyptě žijí normálně mezi muslimy"

Mno, o normálním žití mám poněkud jiné představy...

15 0
možnosti
Foto

J67i31ř86í 91K26i31n83d18l

10. 10. 2017 13:31

Kopotové byli původní obyvatelé Egypta, který byl křesťanský do doby než jej obsadili Arabové. Dnes žijí jako pronásledovaná menšína na okraji společnosti.

8 0
možnosti
Foto

J39a74k16u58b 82R35o33t84h

10. 10. 2017 12:51

Vcelku souhlas, až na Andalusii. Tam skutečně vstoupili Arabové až v osmém století. Před tím Iberové, Keltiberové, Západní Gótové a Vandalové, kteří dali oblasti dnešní jméno. Obě germánská etnika se poté přemístila na druhý břeh, do Afriky a v podstatě až do příchodu Arabů z Arabského poloostrova určovali dějiny tam. Ovšem pod strašlivým náporem Arabů a Berberů podlehli a rozplynuli se. Ale ještě dnes se například v Tunisku či Alžíru rodí blonďaté či zrzavé děti s modrýma očima. Tož tak.

3 0
možnosti
MK

Navic Ibersky poloostrov byl centrem vzdelanosti jiz pred islamem. Vetsina byla soucasti Byzance odkud Arabove vse cerpali. Dalsi nesmysl je, ze po odchodu islamu nastal v Andalusii upadek. To obdobi po odchodu muslime se a ne nepravem nazyva Zlatym. Bylo to obdobi rozvoje literatury, filozofie matematiky, architektury. Spanelsko te doby udavalo smer Evrope. A podobnych nesmyslu je tam vice, jako napriklad o univerzitach. Univerzita je ryze evropsky vynalez a univerzita proto, ze sdruzovala vyuku mnohaoborovou. Coz islamske skoly nebyly. Navic toto skolstvi existovalo pri klasterech staleti pred nejakym Mohamedem. Atd. Atd.

5 0
možnosti