Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L37u42d24ě92k 65T76o93n96d57r

10. 12. 2017 0:15

Nezapomeňme na to, že se stále motáme a mluvíme okolo "abrahámovských" nábopženství. Ta jsou sice na zemi dominantní co do počtu věřících, ale existují i jiné náboženské systémy, které žádnou "Apokalypsu" neočekávají, nic takového nemají a nemají ani žádný "Soudný den" ani žádného trestajícího boha. (Například v buddhismu nic takového nenajdete.)

0 0
možnosti
Foto

J68i61ř42í 55T37u60r66n54e54r

10. 12. 2017 22:36

To máte pravdu, nezapomínám na to:-), nicméně to souvisí s tím, že náboženství, které nemá boha (bohy), nemá ani soudný den, protože není, kdo by ho přivodil, kdo by soudil a pod,. Jinými slovy všechna teistická náboženství něco takového mají a neteistická, jako třeba buddhismus nebo taoismus ne.

0 0
možnosti
Foto

Pozoru hodný výklad R^

0 0
možnosti
Foto

J33i26ř27í 48T23u57r77n43e44r

10. 12. 2017 22:28

Děkuji. :-)Vyložil jsem si to v prvé řadě sám pro sebe, případně pro mé zvídavé potomkyně. Pokud to ocení i další čtenáři, je to již přidaná hodnota a mě to velmi těší.

1 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé čtení, Jiří:-)R^ no a jinak, jaký div, je-li život koloběh, což pravděpodobně je, probíhá apokalypsa nepřetržitě - jen v menším měřítku. Ovládne-li lidstvo strach, zkoprní-li údivem, a nic neudělá ... není mu pomoci. ;-)

0 0
možnosti
Foto

:-)R^Děkuji , Karle, je to zajímavé téma. Tu knihu o apokalyse jsem přečetl jedním dechem a hned mě to navnadilo si zopakovat apokalypsu křesťanskou, a tak jsem zjistil, že ji téměř neznám byť, je Zjevení Jakovo krátký a dobře čtivý text.

Ano, apokalypsa ( byť možná trochu jiná) nám hrozí, a dělat už se něco mělo dělat dávno.

0 0
možnosti

Hezký souhrn. Hezký článek.

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek, karma R^

0 0
možnosti
Foto

Rádo se (a to doslova a do písmene) stalo:-)

0 0
možnosti

Pokud se nejaka vira (Buh) uchyluje k forme 'straseni' apokalypsou pro neprave a spasenim pravych, hovori to jen o jeji (jeho) NEJEN presvedcovaci nedokonalosti. Jako by Buh z cloveka vzesel a ne naopak.

0 0
možnosti
Foto

Podstata náboženství už je taková, eschatologií, jejíž součástí jsou i apokalyptické vize se nezabývají jen ta náboženství, která mají spíše charakter filosofie nebo duchovní cesty. Konečně představa o tom, co bude s člověkem po smrti ( tím pádem i na konci světa) je podstatou náboženství, a to i v případě, že ho vnímáme jako etický kodex, protože to slouží právě k "vymáháníů dodržování toho kodexu, a to nejen v negatiním pohledu.

0 0
možnosti

Zajímavé. V centru žedovského vidění konce dějin stojí židovská světovláda. Křesťané očeávají definotovní vládu Ježíše Krista, která nastolí stav, kdy spasení nebudou moci hřešit ani ztratit blažené patření na Boží tvář. Islámská vize konce opět zpochybňuje ten konečný stav, který má nastolit Ježíš Kristus a navozuje očekávaní jakéhosi zlatého věku, který, zdá se má spíš pozemský charakter. Je zajímavé, že ariáni, teří popírají Božství Kristovo, mluví stále o pozemském ráji - to jsou jehovisté o muslimové.

0 0
možnosti
Foto

Je to tak. Fascinace apokalypsou v historii se projevovala velmi různorodě, nicméně je podstatný aktuální stav. Stejně jako je to v případě jehovistů u křesťanů, tak i muslimů se takovéto závěry týkají jen části z nich. Těžko říci jak velké části. Před padesáti lety to možná bylo srovnatelné s těmi jehovisty, dnes je to jistě jiné, rozhodně to však nejsou představy většiny obyvatel sekulárních muslimských zemí. Jako svou víru to možná vnímá jen malá část muslimů, ale ta symbolika je velmi lákavá a může živit přesvědčení různých fanatiků a ztroskotanců, kteří sami sebe vidí jako armádu spasitele.

0 0
možnosti