Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Je poměrně evidentní, že ta petice je jen další součástkou antizemanovské vlny. Duka sice veřejně žádného politika nepodpořil, ale sepisovatelům petice úplně stačí pouhé podezření. Pro tyto lidi by bylo vůbec nejlepší, kdyby papež uvalil kvůli Zemanovi na celou naši zemi interdikt, na jehož základě by se nesmělo ani křtít, ani pohřbívat, dokud kacíř Zeman bude pobývat na Hradě.

Ale teď vážně. To, že Dominik Duka vyznává konzervativní hodnoty, neznamená, že je nějakým středověkým tmářským katolíkem. Naopak. Je sympatický i pro evangelický a protestantský okruh věřících, protože jako špičkový biblista si uvědomuje, jak je důležité, aby církev žila a jednala v souladu s Písmem. Z tohoto pohledu se Duka jeví v římsko-katolické církvi tak trochu jako rebel, než nějaký dogmatik. Oproti tomu právě ono žalování "dobrých katolíků" na rebelantského kněze přímo samotnému papeži má onen nádech "překonané" minulosti. Stejný pocit jsem měl, když jsem sledoval Halíkovu obhajobu středověkých odpustkových listin.

Ve svém článku uvádíte, cituji: "Duchovní jako Dominik Duka jsou reprezentanti minulosti katolické církve se všemi neřádstvy, které si katolický klér se sebou nese." Nějak podobně to formuloval vyšetřovatel v roce 1981, když Duku poslali za katr. Od té doby sice mají udavači po radosti, ale pořád to jaksi nevzdávají.

4 1
možnosti
SN

:-)......Dneska jsem si přehrál video na Idnesu,(bohužel už se mi nechce zobrazit), kdy při "manifestaci" čtyři děcka v pubertálním věku, čtou, či víceméně překoktávají petici, pro papeže Františka.

Je to podívaná, že i takto mladí, nezkušení, myslím o politiku se moc nezajímající, (ti mají jiné radosti), jsou součástí této stovky petentů.

Dnes byl seznam na FB. Pro zajímavost.....jedna ev.farářka, jeden exkomunikovaný kněz....že těmto Dominik Duka vadí, se nelze divit!

Lze to považovat za žádost celého národa adresovanou papeži Františkovi? !!

3 1
možnosti
AR

S názorem autora na otázku církevních restitucí nesouhlasím. Protože tehdy za vlády ODS byla dohodnuta odluka i církví od státu!! Tedy nyní postupně každoročně se snižují příspěvky státu na církve a někdy počátkem 30-tých let se ukončí. Pokud by majetky církví se jim nevrátily, tak k odluce státu k nim by jistě nedošlo. Zcela levicový pohled na restituce odkryl expremiér J. Paroubek, když ve svém blogu tehdy na Aktuálně.cz uvedl. "Kombinace velkého majetku a peněz, které teď ŘKC jako dárek od pravicové vlády dostane, vytvoří z této církve velmi bohaté dominium uvnitř státu. Jinak řečeno bude to stát ve státě. A církev se stane přirozenou základnou konzervativního myšlení u nás s vlastními školami, domovy důchodců, sociální péči i nemocnicemi atd." Krátce řečeno odpor k těmi restitucím je hlavně ideologický!!

4 0
možnosti
Foto

Nesouhlasíte s něčím, co jsem nenapsal. Nezpochybňuji vyrovnání se státu s církvemi ani jejich odluku. Kritizuji chování církví po majetku lačnících a toužících skrze majetek po mocenském postavení. To mi přijde principiálně špatné.

1 0
možnosti
MK

Rv "Cinknutý" je celý článek a když papež myje nohy těm, jejich souvěrci vraždí křesťany a papež se neozve, lze si jen vážit občanského postoje pana Duky, který umí oddělit svůj názor od výkonu funkce v církvi.

7 2
možnosti
MP

Jako evangelík jsem se nechtěl k Dukovi vyjadřovat, ale když i Vy :-) ? Církev nebyla 2000 let špatná a až po 2. VK dobrá. Pozemská církev je vždy směsí obého, pšenici od koukolu ( v originále od jílku mámivého - ta tráva se v raných stadiích těžko poznává ) definitivně rozsoudí až ... Mt 13, 24 - 30 ( dočtěte si sami,- ať nepohoršuji a naučíte se pracovat s českým kulturním dědictvím :-) ). Správně jste uvedl, že D. Duka svůj charakter už prokázal. Že poslal diplomatickou gratulaci všem zvoleným polit. stranám mne vůbec nepohoršuje. Stejně jako to, že se hlásí k spoluodpovědnosti své církve k posilování české státnosti a tradiční ( t. j. osvědčené ) morálky.

Takže Duka zhodnocen a co druhá strana ? Nechci je kádrovat, ale třeba by mohli jejich kněží dosvědčit, jací jsou dobří farníci. Nebo nemohli :-( ?

3 0
možnosti
VH

Hele, jak poznáte, kdo podepsal petici? A z čeho plyne, že je to pražská kavárna?

Nebo je to jednoduché - pražská kavárna je každý, kdo s Vámi (politicky) nesouhlasí?

Jsem háklivý na nálepky. Zažil jsem jich hodně (povinným čtením Rudého práva a podobných tiskovin). Byly typu přisluhovač kapitalismu, brzda socialistické výstavby, zaprodanec, hlásná trouba imperializmu apod. Měly společnou základní vlastnost: byly určeny blbcům, ne které by žádná logika stejně neplatila.

Do stejné sorty patří i "pražská kavárna" či "pravdoláskaři". Moje dilema je: jste uživatelem a šiřitelem těchto "argumentů" pro blbé, nebo jste konzumentem?? Těžká otázka!

4 2
možnosti
Foto

Děkuji za vyčerpávající projevení názoru:-)

1 0
možnosti
RJ

R92a77d88e91k 39J17a16r79o55š

14. 2. 2018 20:26

Katolická církev a středověké tmářství? To jste mě tedy dostal...

Kdo se tady asi tehdy staral o nemocné a vzdělanost? Kdo položil základy bankovnictví (templáři)?

Nehledě na obranou funkci - nebýt rytířských katolických řádů, které zadržovaly islám ve Svaté zemi, a Johanité později na Rhodosu a Maltě, tak teď mlátíte hlavou do koberce a doma mlátíte své tři ženy... :-)

7 1
možnosti
Foto

Katolická církev a středověké tmářství? To jste mě tedy dostal... Kdo podroval vzdělání v e době středověku ? Kdo zakládal university ? Kdo podporoval vědu ? Nebyla to náhodou církev ? Stačí si jenom zjistit, kolik vědců pocházelo za řad církevních řádů.

7 0
možnosti
MB

M11i98l65a91n 57B84í61l72e26k

14. 2. 2018 20:05

No, když napíšete, že se František nechová v duchu tisíciletého působení církve, tak je to trochu zavádějící, protože církev je společenství všech věřících, nikoli jen hierarchie (která ovšem také nebyla vždy tak zhýralá:-)).

A pro katolicismus podle mě není zas tak typické propojení trůnu a oltáře. Samozřejmě že k němu docházelo, ale na druhou stranu bylo mezi duchovní a světskou mocí dost rozporů. Nakonec když si člověk vezme západoevropské dějiny, pak nejen toto neustálé napětí, ale i tlaky uvnitř církve, následně církví (jakkoli leckdy s krvavými důsledky) stojí v základech pluralitní společnosti. Třeba Dostojevskij sice adoroval pravoslaví vůči "bezbožnému" katolickému západu, ale zrovna pravoslavná církev je podle mě daleko typičtějším příkladem pro césaropapismus. Nemluvě o dalších náboženstvích/ideologiích.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1441
  • Celková karma 31,74
  • Průměrná čtenost 2247x
Ten, který mluví se psy