Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

Nemám potřebu se vyjadřovat k vojenské a obranné stránce článku s tou souhlasím, ale možnost pro mladé muže si doplnit své zkušenosti a poznat nové věci je potřebná Dnešní doma nabízí spousty možností jak si ty zkušenosti získat, ale také nechává na volnosti/výběru každého co bude/nebude dělat. Ve většině společenství existuje něco jako změna chlapce v muže a mladíkovi mezi 15-až 18 rokem věku by se tento institut mohl hodit. Aby se nestal mužem tak nějak nevědomky. Je to i o jeho budoucím společenském postavení a prestiži a ukončení dětství a přijmutí zodpovědnosti za sebe sama. A nemusí to být primárně ZVS.

0 0
možnosti
MT

ZVS je ten nejdražší a nejnesmyslnější způsob, jak takový iniciační rituál provést:)

2 0
možnosti
PV

Pokud pominu to, že pro ČR bych v případě ohrožení nehnul prstem, neboť si to z mého pohledu nezaslouží, mám problém i s respektováním "autorit" - a ty uvozovky jsou záměrné - autoritu totiž nevytváří kus plechu na rameni, tu si musí člověk zasloužit, ne vynutit.

Když to bylo aktuální, ZVS jsem se díky doktorce alergoložce vyhnul, udělal bych to zas, a nemám pocit že bych byl nějak nesamostatný a neschopný si poradit.

0 6
možnosti

S druhým odstavcem souhlasím. S prvním ne. Žiju tady, mám tu rodinu, kamarády, domov.

1 0
možnosti
IS

I42v91o 66S32a56l46e17k

4. 1. 2019 7:48

Odborníci z Vojenského historického ústavu vůbec poprvé po pádu totality v Česku spočítali, kolik vojáků zemřelo během výkonu vojenské služby v době socialismu. Ze statistiky vyplývá, že i když tehdejší Československá socialistická republika s nikým neválčila, počet úmrtí v armádě byl paradoxně srovnatelný s válkou. Jen mezi lety 1964 až 1989 nepřežilo službu v Československé lidové armádě 3 843 mužů.

1 1
možnosti
MB

No, já myslím, že když se vezme, kolik mužů ve věku 18-20 let zemře (nehody, drogy, potyčky, sebevraždy atd) za 25 let v civilu, že se dostaneme na podobné nebo spíše vyšší číslo;-)

5 0
možnosti
VM

Vážený autore. Cituji

""V současné době jsme v hybridní kybernetické válce s mocnostmi, které nikoli vojensky, ale ideologicky rozkládají českou společnost. Nepodléhat a nepodlehnout lžím a dezinformacím a odporovat těm, kteří nás nás takto vedou, může být právě oním projevem národní hrdosti a vlastenectví. Ideálem mladého českého muže tak nemusí být voják, ale tělesně i duševně zdravý, fyzicky zdatný člověk, který byl dobře vychován a dobře vzdělán. Do toho má také stát investovat více, než do přežitých a z geopolitického hlediska nesmyslných projektů.""

Jsem ročník 1963. Nebudete tomu možná věřit, ale články psané v tomto duchu už jsem onehdá četl. Ale tehdy se tomu říkalo totalita.

A můj názor. Kvalitní a fungující skutečná demokracie se ničeho takového z principu věci bát nemusí. Pokud ovšem je ona svoboda a demokracie pouhou iluzí, pak jsou takové články zcela na místě, protože se jedná jenom o jinou formu diktatury, která si své zájmy musí prosazovat takovou formou.

1 1
možnosti
MT

"Kvalitní a fungující skutečná demokracie se ničeho takového z principu věci bát nemusí."

Proč myslíte? Tohle by zasloužilo vysvětlení, podle mě to s demokracií příliš nesouvisí.

0 0
možnosti
Foto

K47a63r50e69l 82C81a37c29h

4. 1. 2019 1:29

Ještě k tomu všemu, co jsem napsal o armádě, bych chtěl jen dodat svůj názor na naši současnou profesionální. Jak jsem již napsal níže, pro obranu republiky proti vojenskému napadení je nám taková armáda na nic. Jsem zásadním odpůrcem jakékoli agrese a angažmá naší armády v zemích mimo EU. Naše mise v Asii a Africe považuji za nepřípustnou součást či podporu okupačních jednotek. Naše armáda by měla mít obranný charakter. Dovedl bych si představit, že bude pomáhat střežit hranice EU proti nájezdům nelegálních migrantů. A doma může při dobrém výcviku a vhodné výzbroji sehrát úlohu našeho ochránce proti teroristům. Měly by se tedy velmi pečlivě vážit nákupy a účelnost nakupovaného zbrojního materiálu, protože to stojí naše peníze. ZVS se totiž již nevrátí. Co potom s tím?

1 2
možnosti
TK

Absolutně s autorem nesouhlasím v tom, že se doba změnila natolik, že je mimo uvažovat o obraně vlasti se zbraní v ruce. Tisíce let takto lidstvo fungovalo a i když se nás dnes pár tvůrců nového světového pořádku a těch, co jim jdou na ruku snaží přesvědčit, že už to tak není, nemají pravdu, jen se z nás snaží udělat bezbranné ovce, které potřebují pro naplnění svých cílů.

5 2
možnosti
SL

jen se z nás snaží udělat bezbranné ovce, které potřebují pro naplnění svých cílů.

ALE tak to vždy bylo ... Hitler, Stalin a podobné zrůdy našly své uplatnění. Obyčejný člověk (ovce) na to jenom doplatil. A vojenský dril a zásady (ve jménu čeho ?) nutily dělat ovce to, o co vůbec nestály. Stačilo jen v nich udržet nenávist a nasměrovat je na svůj cíl ;-(. A když nešlapal, tak přišel krutý trest.

Malá zemička nemá nejmenší šanci proti relativně dokonalé Ruské armádě s atomovými a jinými důmyslnými zbraněmi.

Tak proč vyzbrojovat a cvičit vojáčky ? Jen aby si pár politiků a přátel starých pořádků mohli honit triko ? ;-D;-D;-D

2 1
možnosti

Pokud by určitá forma několika měsíční vojenské přípravy sloužila k vojenské přípravě, jsem pro. Ví se, že třeba boj ve městě je noční můrou každé armády. Samozřejmě, jen v případě, že je obyvatelstvo ozbrojeno a umí tu zbraň použít.

.

Pokud by tato forma vojenské přípravy sloužila k ukájení mindráků z toho, jak je dnešní generace zkažená, nemá morálku, páteř, kondici a disciplínu, pak tisíckrát ne. Pokud si někdo myslí, že to je problém, měl by volit jinou volbu nápravy. Ne to roubovat na vojnu.

.

Mimochodem, povinná třeba jednoletá vojna by byl ekonomický průšvih. Už teď nám schází v ekonomice lidé. Tímto by se odčerpali další. Chápal bych tyto snahy u Francie či Španělska, které mají vysokou nezaměstnanost. Ale ne u nás.

2 0
možnosti
LU

Povinná vojenská služba aká bola v Československu je v EU iba v štátoch ktoré ne sú v NATO Rakúsko, Švédsko, Fínsko, a v pobaltských štátoch Estónsko a Litva v 20% odvedencov..

Na Slovensku je problém z nedostatkom vojakov v profesionálnej armáde, aj po všelijakých benefitov a zvýšenia platov do profesionálnej armády sa prihlásilo iba 10 záujemcov.

SNS dala návrh zamyslieť sa na znovu zavedenia ZVS, ktorá je zaujímavá ale s ekonomického hľadiska dnes po odpredaji kasární už nereálna.

0 0
možnosti
LC

Nevím, jaké kdo má ohledně ZVS nápady, ale v každém případě vy byste dostal na některé otázky odpověď, kdybyste se seznámil s tím, jak to mají vyřešeno ve Švýcarsku. České komenty, kdyby se něco takového pokusili zavést u nás, si docela dovedu představit. Ale jinak Švýcarsko, náš nedostižný vzor.

4 0
možnosti
AN

Už jste viděl někoho něco dělat dobrovolně?Zvlášť dnes.. Dokonce bych si dokázal představit, jak někteří jedinci lezou na Karláku po stromech.. Ale pořádek musí bejt... :-))

1 0
možnosti

Víte že máme dobrovolné zálohy?

Ale plácat nesmysly o tom, jak je všechno špatně a jak nikdo nic nedělá je tak jednoduché

1 0
možnosti
Foto

Karma.Kolik by stála taková záležitost,pokud by to mělo být ve stylu vojny osmdesátek?Desetimiliardy...?Někdo se tu zmínil,že by bylo dobré absolvovat nějakou formu kratší služby.Třeba tříměsíční.Co se za tu dobu "voják" naučí?Pochodovat a párkrát si vystřelit?I něco takového by bylo drahé a v podstatě k ničemu.Pochodováním po buzerplace a rovnáním komínku se opravdu z nikoho chlap nestal...

2 2
možnosti