Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

doporučím panu autorovi si na pár měsíců pronajmout byt třeba v Kreuzbergu v Berlíně .... pak změní názor.

3 0
možnosti
JK

V pohledu na multikulturalismus s vámi nemohu souhlasit. Jedna věc je soužití více kultur (národů, etnik) v jednom státě či soustátí, a to každý z těchto státních útvarů řeší různě, a jiná věc je politika a ideologie multikulturalismu. Ideologie multikulturalismu je pokusem řešit všechny problémy vznikající ze soužití odlišných kultur (a těch problémů jsou stovky a tisíce) podle jakéhosi "závazného" návodu. V podstatě jde o politické inženýrství, a to nemůže fungovat. V jakémkoli státním útvaru dominuje jedna kultura a kultury menšin se víceméně musí podřídit a v demokratických státech si mohou ponechat některé své odlišnosti. Pokud si chtějí ponechat odlišností stále víc, v určitém momentě to začne (řečeno kulantně) skřípat a vede to ke střetům.

Je nutné si uvědomit, že i zákony určité země vycházejí z hodnot, které se v dané zemi obecně uznávají a tyto hodnoty jsou kulturně podmíněné. Na některých hodnotách se shodne více zemí, na některých většina, ale stále zůstávají podmíněny kulturně.

1 0
možnosti
Foto

Rozumím tomu, co jste chtěl vyjádřit, pane Kvapile, ale myslím si, že z definice multikulturalismu, a to i ve smyslu ideologie nevyplývá, že se jedná o nějaké sociální inženýrství, tedy o nějaký násilný proces. Budu-li někomu násilím vnucovat demokracii, bude to pořád násilí, přestože demokracie jako taková zůstane principem pozitivním. Multikulturalismus (v té rovině ideologie, ne nějakého přirozeného procesu) je dle mého soudu spíše idea, která má určité hranice reálnosti, ve kterých může fungovat, a za kterými už ne. A pokud se někdo snaží právě v té oblasti za hranicí reálnosti ( která je specifická pro každou jednu společnost) něco násilně či nepřirozeně prosazovat, stane se to, že začneme samu podstatu té ideje vnímat jako negativní, což je škoda.

To platí zcela obecně o jakékoli ideologii včetně náboženství. Je náboženství špatné?

0 0
možnosti
JN

Lidi, už konečně pochopte to že diskutovat s lidmi typu Turner, Horner, Vodvářka, Trizuljak a mnoho dalších , málem bych zapomněl na soudružku Jandovou .. .. to je jen opravdová ztráta času. Tito lidé mají pravdu .. tu svou, a na tom se nedá nic změnit. Tedy .. dá, ale pouhá diskuse stačit nebude. :-)

3 0
možnosti
JN

Turnere, jsi nenapravitelný debil. Přeji hezký sluníčkový den. :-)

1 1
možnosti
MS

Proč hned b u b á k a ? Dám vám příklad: V roce 2013 (tedy ještě před uprchlickou krizí) jsem byl na zájezdu v Paříži. Všechno v pohodě, Paříž nádherná, zážitky taky. Jediné, co nám trochu kalilo dobrý pocit z jinak vydařeného zájezdu, byly skupinky evidentně nezaměstnaných Afričanů, "operující" na turisticky zajímavých místech a otravující turisty s nabídkou suvenýrů (většinou atrap Eiffelovek). Byli neskutečně vlezlí a v jednom případě dokonce jednoho účastníka našeho zájezdu fyzicky napadli. To vše za bílého dne a v centru města. Vůbec si netroufám odhadnout, jak to asi vypadalo v tzv. no-go zónách. Můžete mi říci jediný důvod, proč bych si něco takového měl přát i u nás?

6 0
možnosti
JK

Vždyť sám píšete, že v roce 2013 bylo všechno ještě fajn a v roce 2013 byl multikulturalismus už v plném proudu.

0 0
možnosti
MS

Ne, to je zkušenost s řadou generací lidí z kultury, jejíž právo šaría označil německý Ústavní soud za neslučitelný s německých právem. A velká část z nich se toho práva nevzdá.

2 0
možnosti
Foto

Checht.....

Nám to tu nevysvětlujte, to musíte v zemích, odkud migranti přicházejí, aby věděli, co od nich vlastně požadujete. Ale nedělejte si iluze, že budou s nadšením přejímat naši kulturu, když je zajímají jen ekonomické výhody a liberalismus (který si vysvětlují tak, že každý může, co chce).

3 0
možnosti
MK

RvRv Stále nepoučitelný. Islám jste jen pohladil a samozřejmě u nás je dle Vás klídek. Nedávno jsem mluvil s jedním dost umírněným muslimem a tento řekl narovinu: když nepoteče hodně krve, salámovou metodou islám Evropu pohltí a to včetně nás.

A že u nás nic?? Býv. imám vypravil bojovníky do ISIL a nevěřím tomu, že o tom v Brně nevěděli. Nenávistná kázání pokračují i bez dříve dojíždějících kazatelů z SA. Přes hranice k nám lezou migranti i bez uděleného azylu, osobně jsem s nimi měl incident (bez mé aktivní účasti). Na školách se objevují známé požadavky na úpravu rozvrhu dle časů modlení muslimů, zvláště toho pátečního. 60 Afghánců v rámci NATO se někde rozplynulo, tedy pardon, jeden z nich s nožem v Brně skoro vraždil. U Modlan bude celé islámské městečko; údajně pro turisty a krátkodobé pobyty; pak přijdou důvody (pracovní) pro pobyt dlouhodobý až trvalý. M.j. existence mešit je v rozporu se zákonem o církvích, ale jak je vidět, porušení zákona vadí jen "extrémistům"!!

No, salámek se už začal krájet, ale hlavně že máme klídek.

10 0
možnosti
MR

Ano, v jedné zemi mohou žít jednotlivci i skupiny s různou kulturou. Ovšem musí bez ohledu na kulturu dodržovat zákony nastolené ideálně většinou, i když jejich kultura hlásá něco jiného. V podstatě to znamená že se buď v některých aspektech musejí vzdát své kultury, nebo se jim kultura většiny podvolí a upraví zákony. Ani jedno není žádný multikulturalismus ale vítězství jedné strany. A ještě něco. Pokud pane Turnere žijete v multikulturní společnosti, napište prosím kdy jste naposledy navštívil nějakou kulturní akci slovenské, ukrajinské nebo vietnamské menšiny, ať jmenuji jenom ty největší a bavím se jenom o kultuře.

6 0
možnosti
Foto

Musím říci , že žasnu. Četl jste ten článek? Zkuste to ještě jednou a pomalu. Zamyslete a pak, prosím něco napište. Proč by se měly jakékoli menšiny vzdávat své kultury, pokud není v rozporu se zákony a základními společenskými normami? Je to právě naopak, pokud je jich kultura pro majoritu přijatelná může ji obohatit. Principy multikulturalismu nejsou fotbal, kde někdo vyhraje, prohraje nebo remizuje.Mohu docela normálně respektovat kulturu ukrajinskou ( aniž bych chodil na pravoslavné mše, mohu respektovat buddhistické svátky Vietnamců, aniž bych je s nimi slavil. Mohou mi být také některé prvky pravoslaví i buddhismu blízké. V čem je problém?

1 1
možnosti