Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mohu udělat ekonomické školení? Na trhu, na němž jsou nabízeny více komodit spotřebitelům, jsou tito na tom vždy lepe, protože tyto komodity si konkurují. Spotřebitelé si mohou vybírat a tím nutí výrobce jít s cenou dolů. Díky pestřejší nabídce růst cenové hladiny jednoduše nekopíruje růst příjmů. Gustav Husák měl pravdu. Zlatí tržní komsomolci.

Pokud evidujeme, že růst ceny nějaké komodity předhání růst cenové hladiny, není to ani pozitivní, nebo negativní zpráva. Jde o to, zda danou komoditu chápeme jako spotřební, nebo investiční statek. Koupím-li kilo zlata v r. 1967 za korunu a prodám-li tu cihličku za deset milionů v r. 2019, vyhrál jsem. A naopak. Prodal-li jsem tutéž komoditu v r. 1967 a koupil-li jsem jí za totéž zlato ̈v r. 2019 jako zubařské zlato, tak pokud na svůj úsměv neseženu velmi bohatou nevěstu, tak se rozhodně nemohu cítit být vítězem.

0 0
možnosti
JS

Nedá se přímo říci, že by nás EU nutila pěstovat řepku, ale zvýhodňuje její pěstování takovým způsobem, že každý zemědělec, který chce dosáhnout zisku, což je přirozené chování, se jejímu pěstování prostě nevyhne. Jestliže ekospasitelé v EU vymysleli povinné přidávání biosložky do paliv, pak se ta biosložka někde musí vypěstovat. Takže na polích místo potravin pěstujeme paliva, což je podle ekologů "obnovitelný zdroj", ve skutečnosti je to svatokrádež. A takových výmyslů se v padesátitisícovém úřednickém aparátu Evropské unie rodí nespočet. Stejně jako chce každý podnikatel dosahovat zisku, chce také každý úřad navyšovat svůj rozpočet. Jenže zatímco podnikatel musí být pracovitý a kreativní, úředníkovi stačí problém vymyslet, aby ho pak mohl s pomocí navýšeného rozpočtu řešit. A to stojí obrovské množství peněz, za nimiž ale není žádný výkon.

Máte pravdu, že bohatší jsou stále bohatší, chudí stále chudší, ale již nelze souhlasit s tím, že "střední třída vzkvétá". Bohužel, díky socialistické politice EU se ze střední třídy stává dojná kráva, která je nucena žít ve stále sevřenějších mantilenech omezení, nařízení, kvót a daní.

Nevím, co říkal Husák, ale realita současného eurosocialismu se dá popsat těmito slovy: důležité věci jsou stále dražší, zbytečnosti stále dostupnější. Tak nějak se pracuje s otroky.

2 0
možnosti
JJ

Vyjádřil jste to naprostro přesně.

0 0
možnosti
VV

Takze nastal?

Ja si vzpominam na letenskou plan a vojenskou prehlidku snad v roce 1960 nebo 1961, kde nam z tribuny Antonin krasny vzkazal: maso "soudruzi", maso taky bude. ;-D

4 0
možnosti
PB

A bylo. Sameťák 89 bylo přímo žraso ;-D

2 0
možnosti
AN

Ona už i krkovice bude lahůdkou, takže třeba s banány...

1 0
možnosti
LH

Jenomže nejde říct banány a zele živobytí celé a v tom je ten problém.... :-)

0 2
možnosti
JJ

No, Husák se mýlil, podobně jako vy. Vyjádřím se jen k vašim posledním dvěma odstavcům.

Málem jste se trefil. Jde opravdu o "nenažranost řetězců", nicméně při vašem širokém rozhledu a vysoké inteligenci bych očekával, že je vám známo, kdože ty "nenažrané obchodní řetězce", vlastní.

Stejně tak bych očekával, že je vám známo, že prakticky všechny vlády a všichni ministři zemědělství těchto vlád, bez rozdílu politické příslušnosti, podporovali i formou dotační politiky vždy ty velké agrokombináty. Včetně nastavených pravidel při transformaci bývalých JZD na akciové společnosti.

No a nakonec bych připomněl, že na rozhodnutí o přimíchávání biosložky do paliv měl významný vliv bratr Jurečka se svými dalšími bratřími, který byl v době schvalování tohoto zákona t.č. ministrem zemědělství.

Nyní, samozřejmě s naprosto čistým svědomím, jsou tvrdým jádrem demobloku a jedním z největších kritiků AB.

Ano, a za nastavení cen potravin může opravdu i EU se svou dotační a zemědělskou politikou.

Ale jinak s vámi souhlasím. Až na vyjímky se opravdu máme jako v ráji. Proto také většina voličů podporuje bývalou i současnou vládu. Paradoxně proti ní protestují ti, kteří se mají většinou ještě o něco lépe. Než v tom "ráji".

6 0
možnosti
VV

Dovolil bych si ponekud oponovat. Tech retezcu v CR moc neni. Zkuste porovnat jejich ceny v domovskych zemich s temi v CR. Jsou hodne rozdilne. A ty retezce maji v tech zemich jakousi svrchovanost. Cim chci rici, ze ty v CR operujici maji sve "odpovedne vedouci" A v CR jsou to vyhradne Cesi. Tak bych to zjednodusil ze bud nedokazi rozumne nakoupit, nebo ze naopak se znazi "co nejvic urvat"

Konkretne Ten znamy LIDL prodava v jeho "akcich" stejne zbozi v dejme tomu Klatovech o vic nez 30% draz nez o par kilometru dal v Furth im Wald.

A narizuje jim to nejak EU?

5 2
možnosti
PB

P31e34t65r 13B22u80r81i95a30n

23. 5. 2019 18:48

Ta cena X versus Y je u nás mechanicky zažitá. Ovšem pravdou je, že banány jsou výrobně méně nákladné než brambory. A když padly i poslední cenové bariéry, jako jsou cla, zdlouhavá přeprava, směšná hodnoty socialistické koruny, ale i překotné zefektivnění pěstování banánů apod, ta tržní cena se naplno ukázala. Říct někomu ještě před 30 lety, že za jeden průměrný plat si koupíte 3 nejmodernější televize, nebo hodně slušné ojeté auto, zavřeli by vás do blázince.

Nehledal bych v tom žádné hroucení světa, ale návrat do normálu. Já si v Anglii za to, kolik mě stálo pětiminutové ostříhání mohl koupit lahev whisky, 400g nasolené slaniny a chleba k tomu. Vše, co se vyrábí průmyslově je tam velmi levné. Vše, u čeho je živý člověk, je tam zase drahé. Prostě trh.

2 1
možnosti
VV

Samozrejme, banany se nahore na te palme useknou a vlastne hotovo. Bbrambory musite zasadit, oboravat a take slizet, a domnivam se, ze i skladovani uz sklizenych je slozitejsi.

A dodnes si vzpominam, jak v sesesatych letech ten osklivy komunista Karel Kyncl nam vysvetlil jak draho je v New Yorku. Za ostrihani tam u holice zaplatil vic nez za tranzistorove radio, ktere v CSSR stalo skoro jeden mesicni plat.

5 1
možnosti
Foto

Hezké zamyšlení, které jste pak zabil ke konci takovou tou komunistickou frází, cituji vás "Řekl bych, že na vině je spíše nenažranost našich výrobců a prodejců a pažravost spotřebitelů.

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=714652

0 0
možnosti
Foto

Co vám na tom přijde jako komunistická fráze. Myslíte si snad, že nemáme nenažrané potravinářské a prodejní giganty a že nevyužívají naší pažravosti?

0 0
možnosti
Foto

Gustav Husák (původně pokřtěný jako Augustin) byl zřejmě geniální vizionář.

Ale krátce po jeho úmrtí vypustil tehdejší arcibiskup Sokol zvěst, že se Husák nechal nedlouho před smrtí církevně zaopatřit. Byl z toho obrovský poprask a byly honem zveřejněny i "kontrateze", že něco takového v žádném případě nebylo možné. Škoda, že jsem si neodložil pár tehdejších výtisků novin, zpětně se to nesnadno hledá.

2 2
možnosti
Foto

Husák byl nepochybně velmi rozporuplná postava našich dějin. Děkuji Vám za komentář, Marku:-)

3 0
možnosti
Foto

I69v83a47n 49M23a82r41e98k

23. 5. 2019 15:55

Nebudu Vám p.Turnere přízvukovat. Vloni na podzim jsem byl na návštěvě příbuzných u Znojma. odpoledne jsme jeli za vesnici k poli, kde se sušilo v řádcích desítky metráků nedávno vyorané cibule. Můj strýc mě vybídl, ať si naložím do auta kolik chci, protože na druhý den ji má všechnu zaorat. Nemají na ni totiž odbyt a nikdo ji nechce.

Dnes u nás v marketu. . . . Cibule ze Španěl a Řecka za 39Kč/kg. To bylo humoru, že jsme na banány museli stát frontu. No nevím, jestli se domácnost obejde spíš bez brambor,cibule, česneku,mrkve, petržele, mimochodem to vše řádně cenově "omaštěno" a dovezeno z kdejaké Tramtárie" , než bez tak neustále vystrkovaných banánů, na kterých vlastně zkrachoval podle mnohých socialismus. Rv

9 1
možnosti
JJ

Cibule z Nového Zélandu.

Jinak, minulý týden jsem kupoval petržel v COOP-Jednota petržel za

135,- Kč/kg. :-) Ceny potravin nedělají zemědělci.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS