Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JSS

Pane Turnere - netvrdil bych, že Sudeťáci si nechtějí vrátit a chtít svůj bývalý majetek. Přetrvává u nich stále zloba a nepřátelství k počinům zákonů k odsunu! Víme to a nezlehčujte. Teď to rozhodnutí soudu k rodině Walderode.... Je to třeba přezkoumat - vztah k příslušnosti NDSAP a pak rozhodnutí Rumla k navrácení čs. občanství. My z těchto záležitostí nesmíme dělat trhací kalendář !

1 2
možnosti
ZB

Autor článku si snad dělá z nás legraci anebo si myslí, že jsme všichni nemyslící jedinci. Chce nás přesvědčit o tom, že sudetoněmecké srazy jsou pouze o receptech na klobásy a pivo a rozhodně se ani malinko nedotknou Benešových dekretů a už vůbec se tam nehovoří o navrácení majetku Němcům. ;-D;-D Ještě že na takovém srazu autor článku byl a může nám snad i poskytnout nějaký ten recept na klobásku!

1 3
možnosti

Záleží na tom, co chce většina. Ano, menšina sudeťáků chce majetek vrátit, ale většina ví velice dobře, že dekrety jsou právně vyhaslé a jezdí tam skutečně jen na pokec, pivo a klobásy.

3 0
možnosti
JZ

Docela pěkný článek od "dezinformačních" Parlamentních listů, nemyslíte? Přehledně uvádí stanoviska všech stran a bez jakéhokoliv byť jen náznaku tendenčního podání. Se skoro až nedivím, že takový bijec dezinformačních webů jako vy tento plátek stále čte;-)

0 2
možnosti
KS

Ještě mi vrtá hlavou to s těmi soudy. Pokud nebudeme respektovat rozhodnutí soudů a nebudeme věřit jejich nezávislosti, tak se řítíme tam, kam Slunce nesvítí. Mojí prací je vymáhání dluhů. Často ženu lidi k soudu a občas se stane, že soud nárok zamítne a dlužník nemusí platit vůbec nic nebo jen část dluhu. Odůvodnění mi někdy přijde podivné a mám z toho pocit, že soudce věci úplně neporozuměl. Ale nikdy mě nenapadlo rozhodnutí soudu nějak napadat nebo snad věřit tomu, že nerozhodoval nestranně. To se prostě ve slušné společnosti nedělá. Soud rozhodl a hotovo. Dlužníkovi pošlu potvrzení o bezdlužnosti a tím to končí.

6 2
možnosti
JZ

Naopak, slepá víra v cokoliv je cesta tam, kde slunce nesvítí. Lidi jsou velké ovce, ale ne až tak velké, aby věřili v neposkvrněnost soudnictví, to sorry jako.

0 0
možnosti
KS

Když bylo hraběti des Fours Walderode vráceno v roce 1947 československé občanství, tak si tehdy lidé zcela jistě pamatovali, jak se choval v letech předtím a co to bylo za člověka. Takže není důvod nevěřit lidem, kteří ho osobně znali. A sudetští Němci? Musíme s nimi mluvit, vystěhováním jsme se jich nijak nezbavili, dělí nás jen úřední čára. Kdysi dávno jsem byl v klášteře v Hejnicích na jejich bohoslužbě. V tom kázání nezaznělo o nějaké revizi minulosti a současného stavu ani slovo. O minulosti se mluvilo, připomínaly se hrůzy tehdejší doby, pořád se mluvilo dokolečka o odpuštění, společném žití a takové ty řeči. Pak to vypadalo jako setkání starých známých, dali si pak venku pivko, párek v rohlíku, někteří se byli i podívat v domech, kde dříve žili, dali si tam kafe a zase jeli domů.

14 0
možnosti
JZ

Rozhodující je fakt, že rod Fours de Walderode, mimochodem původem francouzský nekolaboroval s nacisty a jeho člen v roce 1947 obdržel zpátky čs. občanství. Tudíž se na tuto rodinu nemohly vztahovat Benešovy dekrety. Jak prosté milý Watsone. :-)

13 2
možnosti
Foto

i v r. 1947 existovali zkorumpovatelní úředníci.

1 5
možnosti
OB

Moje teta učila dlouhá léta v Bavorsku a vykládala něco úplně jiného, oni tu křivdu nikdy nezapomněli. Když se podívám na léta před válkou tak spolu žili Češi a Němci naprosto v pohodě, pak přišli náckové a začali hrát na nacionální notu a hnát lidi proti sobě. Když aktuálně projíždím pohraničí tak je tam "mrtvo", není to jak u nás, kde není původní obyvatelstvo, vypadají vesnice úplně jinak. V mých očích bylo vyhnání Němců chyba, ti lidé tady chybí, ale nikdy nebudu odsuzovat odsun ani zpochybňovat dekrety, já v té době nežil a moralizovat z dnešního pohledu není možné.

10 0
možnosti
KS

Při současném pohledu tam chybí, ale kdo ví, jak by to pokračovalo dál. Němci se nechali zblbnout, v průmyslovém pohraničí byla jiná situace za hospodářské krize než v zemědělském vnitrozemí. Těžko soudit, tehdejší dobu jsme nezažili. Nicméně v dnešní době si může kdokoli koupit nemovitost kdekoli. Několik málo Němců to tak i udělalo a lidi na ně skrz prsty nekoukají.

6 0
možnosti
VM

Problém vidíte v tom, jak reagovalo SPD a KSČM, nebo v tom, že došlo k pokusu o prolomení Benešových dekretů?

3 6
možnosti
KS

Jak se může jednat o pokus o prolomení Benešových dekretů, když ten člověk dostal v roce 1947 československé občanství zpět?

8 1
možnosti

Abych řekl pravdu, neznám jeho příběh, ale na wikipedii se uvádí kapku jiný příběh.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Des_Fours_Walderode

...Na zámku byl 5 měsíců internován. Josef Kunetka publikoval v knize CUI BONO RESTITUCE, Praha 2007, dokument – Fragebogen, čili přihlášku k říšskému občanství podle norimberských rasových zákonů, kde na str.2 tohoto dotazníku dr. Walderode uvádí svou příslušnost („Zugehörigkeit“) ke straně Henleinpartei (opus cit., str 72, bod 12 Fragebogenu.). Ministerstvo vnitra jeho žádost o vrácení československého občanství v roce 1947 zamítlo. Pak si ale našel v Praze, kde za války sloužil, magistrátní úředníky, kteří mu vydali v rozporu[zdroj?] s rozhodnutím vnitra prozatímní osvědčení bez potřebných náležitostí.[zdroj?] Snažil se pak o zrušení konfiskace majetku. Než byla záležitost soudy vyřešena, došlo v únoru 1948 k převzetí vlády komunisty....

Na wikipedii si samozřejmě může každý napsat co chce, nicméně považuji to za dostatečně důvěryhodné médium, pokud někdo nepodloží, že tam jsou informace špatně.

Co se SPD a komunistů týče, prostě si hrají své hry. Nemá cenu se nad tím nějak rozčilovat.

5 1
možnosti
JK

No, pokud pokládáte wiki za důvěryhodný zdroj ... ;-D

4 4
možnosti
MN

Nechejme této diskuse.

Od konce války uplynulo skoro 75 let.

Kolik je ještě na světě odsunutých sudetských Němců?

Nějak se zapomíná, že Němci válku, kterou vyvolali prohráli.

Jak by to tady asi vypadalo, kdyby válku vyhráli?

4 0
možnosti
Foto

Nějak nerozumím k ukončení jaké diskuse vyzýváte. V článku jde o to, jak komunisté a okamurovci zpochybňují rozhodnutí soudu a účast českého diplomata na akci sousedního státu.

3 0
možnosti