Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Tak Gréta je jen produktem boomu ekologické doby, možná by se dalo říci i obětí. Problém je v tom, že tyhle aktivistické výstřelky bohužel neřeší vůbec nic s ekologií ani s klimatem. On by se totiž musel prvně změnit ekonomický model dnešního světa a ten ovládají 2% světové populace a pokud tyhle 2% nebudou chtít, tak s tím Gréta a třídění odpadů a ani e-auta mnoho neudělají, protože právě tohle je opíjení lidí rohlíkem, někdy si myslím, že ta 2%, která řídí ekonomický běh světa tyhle aktivisty vyrábějí sami a tím uspokojují touhu lidí po ekologičnosti a mohou tak neekologický světový byznys držet vesele v chodu i nadále.

1 0
možnosti
IB

I34v90o 10B29o72u44š13e

16. 8. 2019 11:41

A co navrhujete?

0 0
možnosti
PS

Crazy Greta. No, je sezóna hurikanu, máme naději...

0 0
možnosti
VN

Víte,já si myslím, že děti mají především chodit do školy a učit se. Mají-li potřebu vyjádřit veřejně svůj názor, proč ne ? Ale ve svém volném času. Také jsme jako děti byli hodně rádi, když jsme v roce 1989 jako prváci na průmyslovce mohli stávkovat. Celé týdny se flákat a neučit se. Ale důvodům proč ve svých 14 letech takřka nikdo nerozuměl. Spíše to byly stávky a protesty za možnost koupit si CD západní hudby anebo možnost si koupit džíny v běžném obchodě. Kdyby se řešily protesty v létě v roce 1989, pravděpodobně nikdo ze školáků by se jich neúčastnil. Byly zábavnější činnosti.

A ohledně té ekologie. Evropa to nezachrání. Hlavní znečišťovatelé jsou jinde. A ti na nějakou ekologii totálně kašlou. Respektive, kdyby Evropa byla super čistá a ve svém boji ohromně úspěšná, v globálním měřítku se nestane vůbec nic. Maximálně Evropa radikálně zchudne a moci se ujmou nějací novodobí marxisté. On boj za lepší ekologii..to je ohromná myšlenka. Otázka je , kdo ze všech těch aktivistů a zelených by byl ochoten začít od sebe. I kdyby si tím měl snížit svoji životní úroveň.

Evropský ekologický boj by měl spíše směřovat na přesvědčení největších světových znečisťovatelů, aby se v produkci škodlivých plynů dostali na současnou evropskou úroveň. Cokoliv ostatního je bezpředmětné.

0 0
možnosti
VN

Ještě dovětek. Vyprávěl mi jeden známý, pracující v koncernu Volkswagen v Německu , že za vyjádření , že náhrada aut se spalovacími motory elektroauty je cestou do pekel hrozí výhazov z práce.

Z nádherné myšlenky boje za lepší životní prostředí se stala fanatická ideologie podobná nacismu či komunismu. Takovou Gretu lze přirovnat k Pavlíku Morozovovi- příkladnému komsomolci, který v rámci "boje za lepší svět" neměl problém udávat své rodiče, sousedy či příbuzné.Takže spíše než boj za lepší životní prostředí tento svět zachrání pravý opak- tvrdý a nekompromisní boj proti ekologickým aktivistům...

0 0
možnosti
PV

Zneužívání dětí k politickým účelům je vlastní každé totalitě. Děti jsou díky své nevyzrálosti snadno tvarovatelné a ovlivnitelné a tak je snadné je zneužít k kdejaké ideologické sviňárně.

Vzpomeňme třeba na Rudé gardy Číně, kdy hordy zdivočelé mládeže dostaly zelenou při prosazování socialismu - v rámci kulturní revoluce to "ukázali" starším spoluobčanům, kdy jich obrovské množství vyvraždili.

Vzpomeňme na Hitlerjugend, zfanatizovanou hitlerovu mládež, která do poslední chvíle bojovala za svého Vůdce.

Vzpomeňme dětské vojáky v Africe, zneužívané různými válčícími stranami. Díky nevyzrálosti a výplachu mozku byli tuto dětští vojáci schopni páchat ta největší zvěrstva.

A teď máme další tupou ideologii, která se zaměřila na děti - liberální demokracii (nebo chcete-li neomarxismus či liberální fašismus). Mysl dětí je stejně jako za nacismu a komunismu znásilňována už během školní výuky k zaujímání těch "správných" ideologických postojů. A tak tu máme zfanatizovanou mládež nekriticky obdivující multikulturalismus, LGBT, ekologismus, levicový extrémismus (Antifa, Klinika), udávání spoluobčanů, děti nosí symboly hnutí, které se netají chutí rozkopat držky všem bílým lidem nesdílejícím ty správné ideologické postoje multikulturalismu.

Zfanatizovaní dětští vojáci budili vždy ze strany osobnostně vyzrálejších spoluobčanů odpor, bez ohledu na ideologii, kterou tyto zfanatizované děti představovaly. Kdysi tu byly zfanatizované Rudé gardy bojujících za lepší svět, teď tu máme zfanatizované zelené gardy bojujících taky za lepší svět. A Gréta? Ta svůj fanatismus a neúctu k principům demokracie dostatečně předvedla na nedávném kongresu v Lausanne, kdy vyhazovala ze sálu novináře. Mnohem dál šla neziskovka Deutsche Umwelthilfe, která chce rovnou zavírat politiky, kteří nesdílejí zelené šílenství.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/sestnactileta-greta-nechala-ze-svycarskeho-kongresu-vyhodit-novinare-40292673

http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-robejsek.php?itemid=34551

2 0
možnosti
VM

Nechci hodnotit Grétu, ona mi je jedno, to co dělá, je její problém.

Chci hodnotit ekologické aktivity jako takové.

Jsem ročník 1963, tedy něco už pamatuji. Cca posledních 30 let je zde ona aktivita "hon na CO2 a skleníkové plyny".

Že už není v benzínu olovo je jednoznačně správně a dvoutakty taky smrděly. Odsíření fabrik a zachytávání popílku, také dobrý počin, ale, zase máme hodně málo kyselé deště a tedy o to více plísní na plodinách.

No, že přimíchávání řepkového oleje do nafty je hovadina, na to už přišli i zbyteční v EU.

Ale zpět k tomu strašáku CO2.

Četl jsem, a nebudu to nyní dohledávat, že za posledních 100 let má CO2 v ovzduší vliv na zvýšení teploty o 0,1 °C a lidská činnost z toho má podíl jen 0,05°C. Dále jsem četl, že změna CO2 v ovzduší za cca 80 let přispěla k tomu , že namísto 1000 W/m2 sluneční energie dopadá na povrch celých 1003 W/m2.

Další článek, který jsem četl pojednává o tom, že paradoxně nekopíruje vzrůstající teplota na zemi množství CO2, ale se zpožděním 10-12 měsíců kopíruje množství CO2 vzrůstající teplotu.

A nyní, když si dám toto do souvislostí s faktem, že nejméně 30 let bojujeme s CO2 a situace se stále zhoršuje, je prostě někde něco špatně.

3 0
možnosti
VM
2 0
možnosti
MS

Jednoduchá otázka - co pro věc udělali tito "aktivisté" kromě vyřvávání na náměstích místo školy? Zahodili třeba snad své čínské mobily, notebooky, tablety? To by byl dobrý začátek, nemyslíte?8-o8-o8-o

6 1
možnosti
VB

Na tohle jde odpovědět asi takto. Jsou levnější a efektivnější cesty a palčivější problémy. Nejlépe nesmyslnost ekologistů vystihuje jejich heslo "my nabízíme řešení".

Chceme zachraňovat lední medvědy i ledovce v Himalájích, přestaneme snad jezdit auty, i když se ta evropská podílejí na globálních emisích oxidu uhličitého pouze jednou desetinou procenta, ale nevidíme tragédii odehrávající se za plotem naší zahrady. Bez změn v zemědělství se krajina neuzdraví.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=723593

Člověk by však nikdy neměl rezignovat na otázky „proč“ a „jak“. Mám totiž obavu, že za nějaký čas bude globální oteplování zkoumáno se stejným údivem jako středověké očekávání konce světa.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=706793

1 0
možnosti
PI

Mě nevadí boj za čistou planetu a boj k ochraně přírody. jenže to co nyní předvádí Gréta a jiní další je jen a jen čistý a vysoce arogantní ekologický fanatismus s apokalyptickými vizemi. Podle těcto lidí existuje jen a pouze jedna pravda, jsou schopni manipulovat s empirickými daty a informacemi tak, aby se hodily do jejich apokalyptických vizí. Tihle tzv. ekologové a aktivité si na tomhle postavili svůj obrovský a výnosný bysnys, příkladem může být bývalý prezidentský kandidát USA All Gore, do společnosti implementovali jednoduchá hesla a ta se postupem času stala pomalu až náboženstvím a výrazem společenského postavení - kdo není ekolog nepatří mezi horních deset tisíc...

7 0
možnosti
PV

Njn, Marx taky nikdy nepracoval a dokazal toho o delnicke tride napsat tolik, az se to ponekud zvrhlo ... ale jinak souhlasim s tim, ze ekoaktiviste obcas prinesou neco pozitivniho a obcas dokazi vyrobit botu jak cela zemekoule. Proto je potreba vzdy hodnotit jejich praci v globale.

2 0
možnosti

Spíše dělit na dobré věci a nesmysly.

1 0
možnosti
SP

Dobry clanek, kteri ti, kterych se tyka dle diskuse moc nepochopili. Strucne bych to shrnula: nutnost starat se ekologie neni zadne modni tema ultralevice, ale tvrda realita, ktera nas postupne dohani. Samozrejme mnoha lidem se ekologie nehodi do kramu, protoze vyzaduje takove veci jako zamyslet se a menit svuj zivotni styl, takze to je jako na Titaniku- kapela hraje a do posledni chvile se tvrdi, jak se vlastne nic nedeje...

5 4
možnosti
JU

Prozradím vám jedno tajemství...Hlavním ekologickým problémem je nárůst počtu obyvatel Země. Ale jsou i další závažné ekologické problémy. Místo toho se "ekologové" (tedy zejména politici) zaměřují spíše na problémy okrajové. Není vám to divné?

4 0
možnosti