Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jo ti turci byli hodně mírumilovní, protože oni tam měli súfismus.

1 0
možnosti
Foto

:-) To je úsměvný komentář.Jestli byli či jsou Turci mírumilovnější než jiné národy lze asi těžko hodnotit. Osmanská říše se nijak mírumilovně neprojevovala, stejně jako se nijak mírumilovně neprojevovaly žádné jiné říše. Mírumilovní nebyli ani křesťané, a to i přesto, že mnohé mnišské řády mírumilovné byly

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Turnere, mne by zajímala jedna věc. Že, když píšete, že na tom súfismu je něco mystického, zda by tam také nešlo nalézt něco, co by odkazovalo na archeoastronautické teorie? Třeba na islámu lze nalézt celou řadu věcí, která odkazují na to, že je to pouhý cargokult, který vznikl tak, že primitivní lidi nepochopili vyspělou technologii někoho z vesmíru. Na svém blogu jsem se tomu věnoval už mnohokrát. Namátkou připomenu: Podivné atmosférické jevy spojené s Mohamedovým početím v lůně Aminah,dále podivná operace Mohamedova srdce v dětství kterou provedli podivní lidé v bílých šatech, nebo tzv.

„Isrá a Mi ́rádž“, která nepřipomíná nic jiného, než klasické blízké setkání čtvrtého druhu. Také se prý odehrálo podivné setkání Mohameda s létajícím objektem o 600 křídlech. Nebo i samotný symbol islámu půlměsíc s hvězdou, který je obvykle zobrazována tak, že s astronomického hlediska musí stát hvězda před Měsícem, kde se však žádná hvězda ve skutečnosti nenalézá, a tak musí jít o něco jiného, než hvězdu. A podobné tajuplnosti se dají nalézt i o tzv. černém kameni z Meky. A další. A tak se vás ptám, zda se podobné věci dají nalézt i v tom súfismu, když je tak mystický. Děkuji.

0 0
možnosti
Foto

Musím, Pane Čermáku, říci, že mě tyto aspekty až tak nezajímají. Obecně se o náboženství zajímám, aniž bych byl věřící, a to jak ve smyslu náboženském, tak dejme tomu esoterickém. Nicméně náboženská mystéria jsou v mnohém fascinující a kromě onoho náboženského přístupu lze na ně aplikovat různé jiné pohledy.

V tomto ohledu je z nenáboženského pohledu vznik křesťanství vcelku reálně přijatelný, naopak vznik islámu má skoro fantastický rozměr. Skutečnost, že negramotný beduín ještě za svého života vytvoří náboženský systém s jasně daným kodexem a základy budoucího impéria, vskutku podněcuje fantazii včetně třeba i archeoastronautických teorií.

Naproti tomu súfismus vnímám jako vysloveně duchovní cestu. Súfiové příliš neřeší ony fantastické aspekty islámu, jejich přiblížení k bohu je zprostředkováno spíše extází, tedy jistým oddělením ducha od těla.

Je mi líto, ale v tomto smyslu vám tak nemohu posloužit nějakou teorií či k určitým skutečnostem, které by zapadly do oblasti vašeho zájmu.

0 0
možnosti
PJ

Islám je jenom islám a muslim je jenom muslim. Namlouvat si, že islám je něco co si my přejeme, je dost pošetilé. pardon, je velmi nebezpečné!

Ovšem v Arábii ať si pěstují co chtějí, ale ať to netahají k nám!

3 0
možnosti
Foto

V souladu s vaším postojem a vaší rétorikou lze také konstatovat, že hlupák jenom hlupák a namlouvat si, že lidé kteří se rozhodnou zveřejňovat své primitivní xenofobní názory vůči někomu, kdo jim nijak neškodí, nejsou nebezpeční, je pošetilé, pardon nebezpečné.:-)

Lidé, kteří mají problém už jenom s tím, že by se mohli seznámit s kulturou jiných zemí a jiných náboženství, jsou z mého pohledu politováníhodní.

0 4
možnosti
ZH

Nerad vám kazím nadšení, ale islám je především to, co založil a vyučoval Mohamed. Nikoliv to, co si vy přejete. Tedy je třeba srovnat učení súfijců s učením Mohameda. Pak teprve lze posuzovat, zda je či není súfismus islámem.

4 0
možnosti
MK

Podle učení islámu není. On vlastně je súfismus taková směska islámu, křesťanství, zoroastrismu a místních lidových pověr. Autor prý súfismus studoval, ale jak je patrné z textu, tak o něm neví vůbec nic. Ostatně jako neví nic o islámu.

U mnohých pořád přežívá představa, že súfisté jsou takový pacifisti, mírumilovní, neškodní.

Jenže po bitvě u Hattínu, kdy křesťanské vojsko prohrálo se Saladinem, tak to byli súfisté, kdo se hlásili k tomu, aby mohli popravovat křesťanské bojovníky a jak psali islámští kronikáři, činili tak s blaženým mručením.

4 0
možnosti
KT

Předpokládám, že Vám zde pan Svoboda napíše, že jste antisemita a apologet islámu

0 0
možnosti
Foto

Předpokládám totéž, ale už s tím umím docela dobře žít. Tedy s vyjádřeními pana Svobody, ne s tím, že jsem antisemita a apologet islámu. S tím se žije těžko:-)

0 0
možnosti