Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Autore, máte pravdu, obě ty pohádky jsem viděla a byla jsem velmi zklamaná: jsou pitomé. Na to, jaké měly promo, byly vychvalována nápaditost, česko-slovenská spoluprace atd.; nápady původně možná dobré, ale i to poučení o vítězství dobra nad zlem by mohlo být lépe zabaleno do příběhu i hereckých výkonů. Pohádky a Vánoce u nás patří k sobě, na nové se všichni těšíme, ale letos jsem byla z rodiny jediná, kdo obě vámi jmenované pohádky dokoukal až do konce.:-(

5 1
možnosti
Foto

Zdravím Karle a děkuji. :-)

0 0
možnosti
RJ

R51a64d79e58k 32J52a28r46o81š

28. 12. 2019 17:44

Koukám na hokej a mám od všech pohádek svátek. Doporučuji...

0 0
možnosti
JH

J12i54ř49í 76H52o74l47ý

28. 12. 2019 18:04

Tak to koukáte na ještě horší agitku než je pohádka.

P.S.: Je mi celkem jedno kdo vyhraje, a kolik milionů do toho sponzoři a jiní šíbrové nacpali.

2 2
možnosti
Foto

Promrhané peníze daňových poplatníků.....

9 3
možnosti
JL

Inteligentní člověk se přece nedívá na moderní pohádky, jsou to pitomosti.

2 1
možnosti
Foto

občas je třeba zjistit, čím média krmí naše potomky....;-)

12 0
možnosti
Foto

Kromě obou zmíněných pohádek jsem se rovněž díval na "pistolnickou pohádku" Pale Rider - Bledý jezdec. A tak jsem nemohl nesrovnávat. Westerny vnímám rovněž jako svého druhu pohádku, kde dobro vítězí nad zlem, lump je lump, charakter je charakter, atd. Nejsem ale zase nějaký velký sympatizant herce Clinta Eastwooda a nemyslím si, že recept "postřílet lumpy" a naturalisticky natočit zabíjení je tím hlavním, co by bylo třeba si vzít k srdci.

Ve filmu Bledý jezdec byly silně přítomné motivy neomezené moci v rukou jedince a jejího zneužívání, vášně, chamtivosti, násilí a vraždění kvůli bohatství, bezohledného drancování přírody, atd. Děj filmu je dramaticky vystavěný, dokonale využívá střídání klidových a akčních scén, využívá zkratku, obrazovou řeč, mluvu krajiny a přírody, symboly a symbolické náznaky, prvek záhadnosti. Nesnaží se vše vysvětlit a dopovědět po lopatě. Proto je ten film silný a působivý, zanechá stopu.

Ale mnohé z toho scénáristického a režijního umění oběma zmíněným pohádkám chybělo. Úplně bych je nezatracoval, v základu se mi líbily a při politických narážkách jsem se bavil. Ale určitě by potřebovaly ubrat na "barbarské doslovnosti" (Adorno), Více pracovat s náznakem, zkratkou, tajemstvím, poezií, spolehnout na fantazii diváka, mluvit více obrazem a méně slovem. Mimochodem, dobrým srovnáním je pohádka Svatojánský věneček, která o něco více pracuje se symbolickou řečí a režijně i hereckými výkony je lepší. ale i v ní se projevuje trend rozbití na žánrové scénky a větší ukecanost, než by bylo záhodno.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji Marku, lépe bych to nevyjádřil. Hodnocení filmu je pochopitelně otázkou individuálního vkusu, mě jenom překvapilo, že zmíněná i jiná díla byla houfně kritizována ne za ochotnické dialogy, slabý příběh či absenci pohádkové poezie, ale za to, že v nich lze nalézt onu kritiku mocných a bohatých či devastaci přírody.

1 0
možnosti
MK

Vida, myslel jsem, že pohádka Čertí brko je o varování před Bruselem a úřednickou arogancí v EU.

"Podívejte co Vám EU dává, podívejte se co pro Vás EU dělá, hleďte jak moudře to v Bruselu vymysleli. Brusel chce jen dobro pro všechny lidi. Mimo těch, kteří to "dobro" odmítají. Brusel Vám dává dotace na vše co si vzpomenete. Chrání Vás před vším špatným" Asi proto na každém kruháči vidíme - "Postaveno z peněz EU"

2 0
možnosti
Foto

,,Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by se na ty pohádky fakt asi měla podívat!;-)

Věřím, že i RTRV tak po přečtení blogů učiní;-)

8 0
možnosti
VF

To jste pekl tolik cukroví, že jste tady od 16.11.nebyl?

Co se týká zmíněných "pohádek" - .....;-€ a .......8-o!

0 0
možnosti
DH

D73a86v31i32d 38H74o32r44á23k

28. 12. 2019 15:36

Děckám a gerontům se ty pohádky prostě líbí protože jedni ještě, a druzí už tolik rozumu nemají, aby se nad něčím takovým zamýšleli.

0 1
možnosti