Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

Sice ty doby sám nepamatuji, ale ze starších dokumentárních snímků na mě působí příjemně nadšená atmosféra, kdy nás za ovací davů našich občanů často v kostkovaném šátečku navštěvoval veliký přítel československého lidu Jásir Arrafat.

A tak věřím, že spravedlivý klid zde nastane tehdy, až se konečně a zaslouženě Jerusalém stane hlavním městem Palestiny. A poté zde v souladu s jeho posledním přáním budou ostatky tohoto velikána Palestinského lidu, a opakuji velkého přítele Československa, zde uloženy na nějakém z významných míst, což bych veškerému lidu tamní zaostalé polopouštní oblasti s celého srdce přál.

0 2
možnosti
OP

Celý příběh současného Izraele je ukázkou toho, že násilí plodí opět hlavně násilí. Židé se koncem 19. století a po celou polovinu 20. století přimkli k idei založit svůj stát v pravlasti Židů a díky svému velmi silnému finančnímu zázemí (především skupování palestinských pozemků) nakonec v r. 1949 svůj stát založili. To, že jsou po celá léta sporu s Palestinci v hospodářské převaze, není žádná morální výhoda. Oni jsou v té oblasti plni nenávisti všichni a podle toho to tam vypadá

3 9
možnosti
Foto

Palestinská identita se objevila až po ponižující porážce Arabů v Šestidenní válce to je v roce 1967. Jedná se o politický konstrukt. Palestinský stát byl vyhlášen v roce 1988. Do té doby neexistoval. Palestina se dříve nazývala Judsko a Samaří. Do té dob byl Palestinec každý kdo žil v Palestině. Arabové v Izraeli mají stejná práva, včetně hlasovacího. Stát Izrael je z jednou z mála zemí, kde mohou volit i arabské ženy. Ve 120členném Knessetu mají arabské strany 10 křesel. Velvyslanec Izraele ve Finsku je arabského původu. Izrael V Turecku zastupuje Izrael muslimka. Arabové v Izraeli dobrovolně slouží v izraelské vojsku. Arabština je spolu s hebrejštinou uznaná jako úřední jazyk židovského státu. Roku 2002 rozhodl izraelský soud, že vláda nemůže přidělovat pozemky na základě etnického či náboženského původu. Arabové mají stejné možnosti získat vedoucí pozice v zemědělských, průmyslových podnicích či ve službách. Arabští studenti mají volný přístup na střední a vysoké školy.

8 0
možnosti
JS

Chápu titulek Vašeho článku jako nadsázku, ale to nic nemění na tom, že je to ta nejnechutnější nadsázka, jakou si lze představit. Ve svém článku postupujete podobně jako hasič, který se rozhodne nejprve hasit zahradní táboráček, a teprve potom požár stohektarového lesa. Pokud byste stejnou kritickou optikou, jakou nahlížíte na Izrael, nahlížel na okolní muslimské státy, spatřil byste obrovskou celospolečenskou katastrofu, a to v nejen v oblasti lidských práv (to je marast jako hrom), ale i v ekonomice, sociální politice, zdravotnictví, vzdělávání... A v tomhle nepředstavitelném marastu existuje Izrael jako ojedinělý ostrůveček demokracie.

Možná, že neexistuje "svaté právo" Židů na celý Jeruzalém, ale který jiný národ může říci, že Jeruzalém je jeho hlavní město? Pouze Židé mohou říci, že je to jejich hlavní město. Žádný jiný národ zde hlavní město neměl. Ani Arabové. Dokonce se o to nikdy ani nepokusili, ačkoli k tomu měli stovky let příležitostí. Problém je v tom, že islám je extrémně antisemitská ideologie, takže židovský stát je z pohledu islámu urážkou Allaha i jeho Proroka. Dokud bude existovat islám, tak tohle se NIKDY nezmění, což ví každý, kdo se tomuto tématu jen trochu věnuje.

Vy jste vlastně názorně vyjádřil typický postoj mnoha vůdců současné Evropy. Takový "ústupkový humanismus". Není divu, že Židé znovu opouštějí Evropu. Když Skotové protestovali proti Brexitu, mávali při tom vlajkami EU a vlajkami Palestiny. Francouzský prezident Macron měl také dojemný projev k výročí holocaustu, ale jak doopravdy uvažuje – to letos ukázal při svém skandálním chování na návštěvě v jednom z jeruzalémských kostelů. A za způsob, jakým svou protiizraelskou (protitrumpovskou) rezoluci formuloval šéf diplomacie EU, by se nemusela stydět ani Goebbelsova sekretářka. Jen šest států EU se k tomu nepřipojilo, naštěstí je Česká republika mezi nimi.

15 0
možnosti

Co jsem autora pochopil, píše o lidech jako jste Vy. Máte v problematice jasno, coby fanoušek. A nikdy nepochopite odlišný pohled.

Např Jeruzalém Židům nepatřil skoro dva tisíce let. Nemyslíte, že 100 generaci není dostatečná doba?

Co se nepřátelství Židů a Arabů týče, vzniklo zároveň se vznikem Izraele. Tak tu prosím nic neplacejte o tom, že Židé jsou nepřátele muslimů po náboženské stránce. Ne, jde čistě o půdu

0 1
možnosti
TK

Musím se smát, jak se zaslepení fanoušci Izraele vrhli na umírněného fanouška Izraele. ;-D

Ne, na téma problematického chování Izraele se žádná diskuse nepřipouští. :-P

4 10
možnosti

pro fanatika je kazdy nefanatik kacirem

1 0
možnosti
Foto

Pane Turnere, váš blog bych zařadil do kategorie těch, které říkají : " Já nejsem rasista, ale žádný černoch, cikán, Arab nebo Vietnamec mi do sousedství nesmí, protože za A za B za C" a následuje ještě celá řada zcela jistě naprosto relevantních důvodů.

Ty vojenské úspěchy, jejíchž adoraci vnímáte jako problematickou, nejsou ničím jiným, nežli udržením existence samotného státu Izrael a záchranou nespočtu nevinných životů. K tomu pocitu vyvolenosti : Já mám jinou zkušenost. Tu pitomost o vyvoleném národě, slýchám především od křesťanů. Alespoň zde v USA, kde mi kde kdo když se dozví že jsem Žid tvrdí, že jsme vyvolený národ, národ Ježíšův ( což mi působí šílené obrátky v oblasti žaludku) a podobně. Samotní Židé, rozhodně drtivá většina z nás, si jako vyvolení určitě nepřipadáme. A kritiku také nebereme jako antisemitismus. Jenže je rozdíl mezi kritikou a tím co jste napsal, totiž že neexistuje žádný důvod aby Židé měli Jerusalem. To už není kritika, to je vyslovené popření historické pravdy, která je navíc tak dokonale zdokumentována, že stačí 5 minut na google abyste jí zjistil. Stejně tak stačí oněch 5 minut, abyste si, bez jakýchkoliv nápověd, zjistil, jak je to s oním nepřátelstvím mezi Izraelem a sousedy. Kdo onu nenávist podněcuje a kdo z ní bohatne. A abyste pochopil, že svět nevidí a nezajímá ho bída a utrpení Palestinců, svět vidí především utrpení takzvaných palestinckých vůdců, kteří, kdykoliv se objeví hrozba, že by mohli přijít o své miliardy z podpor, spustí hlasitý nářek na který pak světové organizace reagují hrozbami vůči Izraeli a zvýšeným tokem peněz směrem k Hamasu a palestinské samosprávě, které z těchto peněz lidem nedají ovšem skoro nic.

13 0
možnosti
JB

J88a11n 91B60u92r73d68a

2. 3. 2020 13:57

"Kritiku nebereme jako antisemitismus, ale vlastně ano." VVV

2 0
možnosti

jo kdyz nekdo nekdokaze rozlisti antisemitismus, antisionismus a kriticke hodnoceni Izrale, tak je to pak tezky.

A nekdo je za antisemitu povazovan jen proto, ze nemusi Sorose

2 0
možnosti
Foto

Antisionismus je jeden z projevů antisemitismu.

1 0
možnosti
Foto

Když mluvíte o tom, že Izrael obsadil některá území, tak také sdělte o jaká území se jedná. Já vím pouze o Golanských výšinách, které měli být původně Židovské, ale po dohodě mezi Francií a V. Británii byly přiděleny Sýrii. Izrael je obsadil z důvodu, že z Golanské výšiny Sýrii je využívala k ostřelování Izraele a celý svět k tomu mlčel. Takže prosím jména těch zemí.

7 0
možnosti
Foto

A co Jeruzalém? A Sinaj?

0 0
možnosti

Na lidi, kteří tvrdí, že neexistuje právo Židů na celý Jeruzalém, je třeba si dát dobrý pozor, protože v rámci takové logiky mohou začít také tvrdit, že neexistuje právo Čechů na celou Prahu.

9 0
možnosti
FL

"...měl vzniknout, a nevznikl, nezávislý stát Palestina, přestože to bylo jednoznačně deklarováno OSN." - Proč nevznikl? Palestinci ho odmítli a Izrael byl napaden Araby s cílem Izrael zlikvidovat.

"Zbytečné je i z různých historických hledisek hodnotit, čí jsou další problematická území, jako je Západní břeh Jordánu, Golanské výšiny a Pásmo Gazy." - Ano, tady historická hlediska jsou druhoředá, pokud vím i v argumentaci Izraele a jeho příznivců. Prvořadé jsou bezbečnostní a strategické důvody. Uvolnit Arabům nějaké území znamená posílit arabské útočné pozice a ztížit vlastní obrnané - viz jak to dopadlo, když Izrael předal palestincům Gazu a naopak, jak relativně pohodová situace ja na "okupovaném" Západním břehu.

"Obávám se, že k určité radikalizaci společnosti vede i nekritický obdiv a neúměrná podpora těch, kteří si sice zasluhují respekt, ale také soudné a realistické hodnocení" - Jak to funguje s tím obdivem na Západě nevím. U nás k radikalizaci , nebo antisemitizmu nedochází. Ale tady bych souhlasil, že možná lidem už může lést krkem, že každý pátý článek třeba tady na Blog/iDnes je o Izraeli

3 2
možnosti
TK

1. Nastěhuji se proti vaší vůli k vám do bytu a pozvu 20 svých rodinných příslušníků. Vás natlačím do špajzu a nabídnu vám "dohodu", že špajz bude váš. Pokud nebudete souhlasit (budete? ;-)), mám argument pro své agresivní chování a další zabírání bytu, protože jste "odmítl dohodu". abyste mi neškodil, tak vás v té spíži zazdím.

2. Když se vám vaši kámoši z okolních bytů pokusí pomoci, seberu každému z nich jejich předsíň a zaminuji ji, aby na mě nemohli útočit. Není důležité, že ty předsíně jim patřily, přednost má mé bezpečí.

3. "U nás k radikalizaci , nebo antisemitizmu nedochází" To jste právě špatně pochopil, u nás dochází k zaslepené adorizaci čehokoli, čeho se Izrael dopustí.

4 11
možnosti
JJ

od vas bych tohle tema necekal, hodne s vami nazorove spriznenych blogeru pise jeden proizraelsky blog za druhym.

0 1
možnosti
TK

Však i tento blog vlastně proizraelský je, navrhuje proizraelská řešení územních otázek, ze zneužívání obviňuje jiné velmoci a jen velmi velmi opatrně varuje před přílišnou a příliš okatou proizraelskou zaslepeností. Kritiky chování samotného Izraele ani náznak.

1 7
možnosti