Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Pražské povstání byl stejně tak zbytečné jako jsou zbytečné všechny války. Protože války byly, jsou a budou tak pražské povstání zbytečné nebylo. K podobným povstáním za pět minut dvanáct došlo ve většině zemí okupovaných Německem. V Německu pochopitelně NE.

8 3
možnosti
Foto

A co říkáte těm připravovaným 44 atentátům na Hitlera?

Viděl jste německý film Vzpoura svědomí?

3 0
možnosti
JSS

pane Turnere - moc dobře, že si vážíte odhodlanosti Vašeho dědečka. Ale mluvil jste s ním směle, proč hájí neústup Hitlerovi v r. 39? Víte, jak se zachovali mocnosti v četně SSSR i Polsko. Prostě jsme byli sami. Anšlus s Rakouskem a vliv německé národnosti i ve Francii, Holandsku, Belgii. Švédsko zasobitel, ddto SSSR. Určitě bychom se srdnatě bránili, ale Hitler měl plán a tady by nastal pogrom. K povstání- to je už jiná doba. Bylo moc padlých - jasné, kdyby nepovstali, bylo by úmrtí a škod méně. Ale ta doba to nesla a těžko z zabránění....

7 2
možnosti
JH

Kdo ví, jestli bylo obětí a škod méně.

Kdo zná příběhy z bojů třeba na jižní Moravě 1945, tak skoro v každém se uvádí i výčet obyvatel té které obce, přes kterou přešla fronta. Další oběti přišly v důsledku náletů.

A jelikož se u nás hodlali Němci původně ještě nějaký čas bránit, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/druha-svetova-valka-vyroci-75-let-evropa-cesko.A200507_111327_domaci_lesa

tak by to nejen vojáci, ale i naši civilisté odnášeli pořád. Povstání pomohlo uspíšit konec války.

1 3
možnosti
JH

Je to fajn, mít takového dědečka. Člověku to dává fundament do celého života. Moc pěkné čteníR^

4 0
možnosti

Osobně si myslím, že povstání smysl mělo, ale blog se mi i tak líbí.

A s Vaším dědečkem jste mi připomněl podobnou historku mého spolužáka, jehož dědeček - z Kralovic na severním Plzeňsku - někdy 7. května vsedl na kolo a jel na pomoc Praze. Prý si užil aspoň oslavy:-).

3 0
možnosti
DR

"Pražské povstání bylo zcela zbytečné"

Nejste zdaleka jediný s tímto názorem, slyším jej hodně často.

5 2
možnosti
MB

Záleží na úhlu pohledu. Čechů zhruba padlo 3.000, Němců 1.000, Vlasovců 300 a Vojáků RA asi 30. Úcta ke každému životu, jistě. Mne osobně fascinuje, že ten český - Národní podíl byl historicky zcela vymazán. A to naprosto důsledně. Příklad osudů generála Karla Kutlvašra, aj. Opravdu, to mi přijde i jako neuvěřitelný, ideový podvod na vlastním národu ... [>-]

10 0
možnosti
MB

Díky za osobní příběhy. Naší historií se nesou otázky - Bojovat - nebojovat?, role E. Beneše - byl dobrý špatný ? Odkaz pražského povstání a co s r. 1968 ? S vědomím, že "Z obýváku se vše hodnotí jaksi snadněji" -

Klást ozbrojený odpor asi smysl nemělo - Naopak, mělo by to podstatný vliv na následný charakter národa. Benešovo dilema a trauma z Mnichova - Pak i hledání v samotné Moskvě. Osud ona Dubiska a Mosty. Povstání v Praze pak zejména chápu jako vzedmutí se samotných Čechů. Ojedinělá věc, prakticky vygumována ve snaze ideologického cíle - Naprostý vděk a oddanost Kremlu ...

Podobné vzedmutí Pražského jara 1968, snaha o Lidskou tvář režimu. Tak se tu 300 tis. tváří fakt objevilo ! Výsledek - Zcela pokroucená společnosti - Bitva o normalizační památník Koněva z r. 1980 ! Pro mne samotného, i podstatná zajímavost u G. Husáka. On nepovolil vyšetřování vlastního věznění. Důvod, aby nepoškodil stranu KSČ ! Právo a rozum jde bokem - Mýtus o Věčných časech a nastolené lince nesmí být ničím narušen ! Klasika - Ideje nám nebude sloužit - My budeme sloužit jim ! Kdo se neztotožňuje - Bude znormalizován ...

A zcela naopak ! Kdo organizoval povstání v Praze, kdo bojoval na Západě RAF ap. - Do basy ! O tom, co je správné a hezké rozhoduje Bilak s Kapkem a následné komise, které dbají o ideovou čistotu celého pohledu. Shrnuto - Tady byly na národu vyvolány neuvěřitelné morální škody ! Jejich důsledky se projevují dodnes a já se skutečně netajím překvapením, že to vše se děje již 75 po válce ... :-)

10 0
možnosti
JH

Nevyjádřil byste je, ale rád je prezentujete jakožto slova někoho jiného.

Ještě 5.5., v den vypuknutí pražského povstání Němci pořád ještě kladli organizovaný odpor, i na frontách. Hodlali se tak maximálně pomalu stahovat na západ, chtěli si odporem vymoci lepší podmínky. což by znamenalo další ztráty nejen vojáků, ale i českých civilistů při bombardován a pozemních operacích.

Povstání nejen v Praze rozvrátilo říšské branné moci týl a přispělo k rychlejší kapitulaci. Dříve přijít nemohlo, fronty byly daleko a efekt povstání je právě v rozvrácení týlu a spojení se se spojeneckými vojsky.

Zbytečné proto nebylo.

Ještě v květnu 45 nasazovali a ztráceli své životy mladí kluci ve všech spojeneckých armádách. Je určitě prefíkanější zůstat doma, počkat si na konec války a nepomoci jim, ale z hlediska vyššího principu mravního..... ?

15 9
možnosti
JH

Minusářům samozřejmě nebráním ujmout se filozofie," ať si i za nás bojují jiní, my mazaně přečkáme v krytu". Ale možná křivdím, možná bude problém, že se připomínka povstání jen zbytečně ruší oblíbenou propagandu "čechům se nic nedělo, ale pak se vrhli na svoje spoluobčany, které strašlivě diskriminovali už před válkou rozpoutanou nějakými záhadnými nacisty"

6 0
možnosti
JH

No,jestliže byl někdo v září 1938 připraven padnout, odhodlán bojovat, ať to stojí, co to stojí, přijetí Mnichova nesl jako strašný omyl a potupu...

Tak proč potom, hergot, nešel do domácího nebo zahraničního odboje?

Proč místo toho raději pořád mluvil, jak by v září 1938 bojoval, jak to Benešovi a velmocem neodpustí, že mu to zakázali.....Na boj bylo poté 6 let prostoru a času a mnoho lidí skutečně do toho boje šlo.

9 1
možnosti

R^

Komunisti nás učili, že ústup z hranic před válkou byla chyba, že by nám byla přišla napomoc Rudá armáda. Tu "pomoc" jsme pak viděli v Polsku! Vraždy inteligence! Nakonec jsme tím benešovým rozhodnutím zachránili statisíce životů a nespočet kulturních památek!

Babička Vašemu dědečkovi zachránila život a při udobřování počala Vašeho tátu. Moudrá to žena!

Můj táta opakovaně vyprávěl, že musel služebně odjet z Prahy od rodiny a tak se ptal jednoho komunistického organizátora povstání, jestli se toho má odvážit a opustit rodinu. Pak toho soudruha opakovaně citoval: "Jen jeď, Bohoušku, to bude jen taková legrace, abychom měli co napsat do učebnic!" Ztrátu života nepovažuji za legraci!

:-)

11 1
možnosti
Foto

Ovšem až paradoxem, že nejen kom, ale mnozí i současní kritici E.B. jej považují až za zrádce;-)

2 0
možnosti
Foto

Děda babičce odpustil, ba až uznal, že možná jemu i sousedům zachránila život..Jen Benešovi neodpustil;-) Sice díky naší exil. vládě, která byla de jure uznána spojenci, A TO díky našemu zahranič. odboji a úspěšnému atentátu na R.H., byla ČSR ZACHOVÁNA, ale to se až tak ,,nepočítá";-) Jinak kdyby sice nikdy neplatilo, a stále neplatí, avšak nepřijetím podmínek z Mnichova by se Hitlerovi stejně nezabránilo v expanzi, a za viníka konfliktů by byla označena vláda a politika ČSR. A na tehdejší ČSR si ..dělali zálusk" nejen Áda, ale i Polsko a Mad ́arsko. A tehdy nejen Beneš, ale i další členové vlády stáli před rozhodnutím typu ,,budˇ a nebo". A že se i s odbojem počítalo, to dokázal i organizovaný odchod nemála našich především vojáků za hranice. A I na těch se projevilo nejen jejich odhodlání se nejen bránit,, ale se i vrátit zpátky domů! Oni totiž neutekli, ale odešli právě proto, aby se i vrátili, což se ovšem ne všem z nich podařilo. Jako příklad: Z třinácti absolventů pilot. školy v Prostějově z jednoho ročníku, odešlo do odboje třináct pilotů. Válku však přežilo jen šest z nich. Můj otec by jedním z nich, a to po celo válku aktivně létal jako jeden z mála. To, co nejen jeho potkalo v následujících letech pak jen ,,lakonicky okomentoval": ,,NENÍ SLUŽBA JAKO SLUŽBA. A služba Vlasti se na rozdíl od služby režimu NEODPOUŠTÍ!

8 0
možnosti