Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

no, pane, výjimečně souhlasím, vymlouvat se na "plnění závazků" může jen pomalejší jedinec a že jich tu je, že jandova, samozřejmě se případná válka nepovede houfnicemi, obrněnými transportéry nebo tanky, ty by byly vhodné dnes už jen k zastavení teroristů přivážených sem neziskovkami, stačí pár ampulí nějakého viru a je po válce, ale to by si nepřišly k lizu zprostředkovatelé těchto zbytečných obchodů a stovky až tisíce zbytečných v natu

2 10
možnosti
LW

Možná jste si nevšiml, ale prakticky ve všech současných konfliktech s pozemními operacemi se ty houfnice, tanky apod. stále používají a nevypadá to, že by bylo v dohledné době něco efektivnějšího.

2 0
možnosti
Foto

Asi se shodneme, že stát by měl dodržovat své závazky.

Jsme členy NATO a v rámci společné obrany mámevynakládat na armádu 2% HDP. Tolik zatím nevynakládáme. To, že se blíží krize na tom nic nemění, že se musíme snažit dohnat náš závazek.

Navíc nákupy vrmádě nejsou ze dne na den. Příprava takového obchodu se pohybuje v letech ne v měsících. Tedy o těchto nákupech bylo rozhodnuto dávno před pandemií.

Tolik asi k tomu proč to moc neřeší ani opozice.

27 4
možnosti

Stal se zázrak a souhlasím s Vámi :-P

Ještě dodám, že jsme spojenci a jen jako spojenci můžeme dát dohromady schopnou sílu abychom zastrašili protivníka. Zbraně v současné době nakupuje ne proto, že bychom chtěli protivnika zastřelit. Ale proto, aby si protivník spočítal, že stále máme zhruba 24 zubů, tudíž jsme schopni stále kousat.

5 0
možnosti
SB

Stejně tak, jako jsem veliký skeptik, pokud jde o EU, jsem naopak veliký příznivec toho, že jsme v NATO.

A v této souvislosti jsme se zavázali k jistým dvěma procentům HDP, že je budeme věnovat obraně svého státu a našich spojenců.

12 3
možnosti
Foto

Stát ale ty houfnice potřebuje třeba z toho důvodu, aby mohl ty důchodce, infrastrukturu chránit.

5 0
možnosti
LW

Pokud nebudeme žít v představě nekonečného míru, která při pohledu do historie i přítomnosti je naprosto iluzorní, tak potřebujeme bojeschopnou armádu. Armáda aby byla bojeschopná, potřebuje mimo jiné moderní techniku a tu průběžně obnovovat. AČR je teď v situaci, kdy potřebuje obnovit téměř všechno. Na začátku (v 90. letech) se investice do obnovy techniky nehodily, protože panovala představa o nekonečném míru. Pak se zase investice nahodila, protože přišly povodně. Následně se opět investice nehodila, protože přišly druhé povodně. Pak pro změnu přišla ekonomická krize a dnes je v dohledu další. Skutečnost je ale taková, že AČR ve velkém používá už historickou techniku, jejíž hodnota na moderním bojišti je nicotná. Ale do této situace jsme se dostali sami, kdyby se technika průběžně obnovovala, neměli bychom teď před sebou tolik nákladných modernizačních projektů. Ale Vy chcete "kopnout" ten balón opět před sebe a za pár let těch nutných modernizačních projektů bude ještě více a technika ještě v žalostnějším stavu.

19 2
možnosti
Foto

Myslím, že pan Turner si prostě chce "kopnout". A vždy si najde kam, do koho či do čeho.

6 1
možnosti