Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M43i98r69e91k 86Ř60í32h67a

27. 5. 2021 10:48

Autor popsal situaci správně, ale připadá mí jako by žil 30 let někde na Marsu. Kdo zažil 90 jako já, nemůže být překvapen. Vždy vítězí Ti informovanější, co mají známosti a samozřejmě Ti co jsou do soutěže finančně zajištěni. Těch co poctivě nabudou velkých majetků, bez protekcí, známostí či správných informací mnoho není. Otázka je kolik toho co spáchal Arenberger je trestně postižitelné. Právo je velmi ohebné a než tady nběkoho odsoudí na "tvrdo" uběhne pomalu dekáda. Pokud vůbec, tito lidé budou mít na kvalitního právníka (Janoušek) nebo jim nějaký soudce nabídne službičku (i to se jak víme stává). Myslet si že to takto nefungovalo za vlád ODS a jiných je jen naznalost věci a ztráta paměti. Jen za vlády ANO je to více vidět, protože společnost z porevoluční euforie vystřízlivěla. A myslet si že toto skončí s nástupem vlády demobloku by byla naivita.

3 0
možnosti
ZD

Přehlédl jsem, že autorovi píšete příspěvek se stejným námětem. Plný souhlas s Vašim textem.

1 0
možnosti
PU

A potom tady neni citelny adekvatni trest " nedotknutelnych ". Ruka ruku myje .....

2 0
možnosti
Foto

Obdivuji vás za neuvěřitelnou frekvenci velmi kvalitních článkůR^R^ Velká karma.

7 0
možnosti
RF

Pěkný článek. Největší problém, zdravotnictví je systém. Zdravotní pojišťovny, které vlastně nejsou pojišťovny, státní superkolosy (FN) řízené politickými figurkami, neexistující ceny pojistek, prakticky nulová spoluúčast a švédský stůl zdravotních služeb, na kterém je péče dostatek pouze pro zdravé. Pokud jste opravdu v potížích, pak se jen nestačíte divit.

Holandský či švýcarský systém tyto problém v rámci možností řeší, ale nikdo ho nechce. Představa majitele samostatně fungující nemocnice bez možnosti státních dotací (nezisková, privátní, městská - viz Holandsko), který nechá odčerpat ředitele studie do soukromé ambulance či nechá ho koupit přistroje o 30-40% dráže než je reálná cena je naprostá utopie, u nás běžná praxe.

Možnosti jsou dvě - nechat pojišťovnny, aby si vzájemně konkurovaly (cena pojistek, pojistné plány, siť poskytovatelů - dle mne ta správná cesta) či je všechny zrušit a zavést státem řízený systém typu národní zdravotní služby (viz Velká Británie), který je doplněný privátními pojišťovnami a privátními poskytovately, na který má zdroje pouze malá část populace.

2 0
možnosti
JZ

Celkem dobrý blog, ale k tomu závěru - systém, kdy se "elitami" stávají především vyčůraní, bezcharakterní a všehoschopní je tu odjakživa, nemyslím si, že v historii lidstva až dodnes tomu někdy bylo jinak.

10 0
možnosti
ZD

Mám stejný názor. Doby, kdy se jiní vychcánkové pokoušeli zařídit rovnost mezi všemi byly pravidelně provázeny potoky krve.

0 0
možnosti
Foto

Zdravotnictvi neni muj obor, ale domnivam se, ze stavajici situace je vysledkem hruzy verejnosti z beznych trznich pravidel ve zdravotni peci (ceny diktuje VZP, ale "zdravi nesmi byt predmetem byznysu", proste ne a ne), tim absence konkurence, ktera by tlacila na pomer cena/vykon. Nicmene farmaceuticke firmy jsou bezne ekonomicke subjekty a po nesmelych zacatcich s vysilanim tech spravnych osob do sveta na "kongresy" a neprimou korupci se rozjel korupcni system natvrdo a financuji ho danovi poplatnici, blazene spici s dobrym pocitem, ze zdravotnictvi neni predmetem byznysu. Verejnost odmita fakt, ze vse, co ridi stat, je z principu predmetem korupce, at jde o dalnice, nebo "verejne" zdravi. Ze to neni selhani, ale vlastnost zvoleneho systemu. Samozrejme, ze zdravotni system spolkne libovolnou castku. Otazka je, jestli by o cenach mela rozhodovat nejaka zdravotni pojistovna a korupce, nebo bezna trzni pravidla. Ja bych dal prednost trhu, ale domnivam se, ze by nas nebylo mnoho.

10 0
možnosti
MK

Teď otázka, kdy bude výjezd finančního úřadu a následné zaklenutí?

19 0
možnosti
Foto

Nebojte, ten zbrzdí náležitá kontraoferta. ;-D

6 0
možnosti
Foto

Mnoho hodně bohatých lidí, stále častěji vděčí za své bohatství přímo nebo nepřímo státu. Proto jsou často víc závislí na přízni státu než lidé s mnohem menším bohatstvím. Tito lidé pak tvoří šedou eminenci, která svým bohatstvím a svými konexemi zásadně ovlivňuje legislativu ve svůj prospěch.

Před 200 lety to jednoduše popsal Fréderic Bastiat:

Když se rabování stane způsobem života pro skupinu lidí ve společnosti, časem si pro sebe vytvoří právní systém, který to autorizuje, a morální kód, který to glorifikuje.

41 0
možnosti
LB

L48i64b76o57r 42B25í30l44e94k

26. 5. 2021 17:18

A po ostatních lidech plive

0 0
možnosti
Foto

Toto je zcela zásadní téma. šokovala mě reakce doktorského odboráře Kubka. Vůbec se nad Arenbergerovými majetkovými procesy nepozastavil. je totiž zcela normální, že pracovníci - zejména lékaři - ve zdravotnictví otáčejí velké peníze. Využívají své síly, protože koneckonců každý z nás se o své zdraví bojí. To by nevadilo, jako to, že neustále tvrdíme, že zdravotní péče je pro všechny stejná. není, nemá být a nikdy ani nemůže být. je jen rozdíl, jestli si připláím sám a přímo a jestli sjem ochoten věnovat nějaké úsilí studiu podkladů nebo jestli to za mě dělá nějak božský úřad typu zdravotní pjišťovny nebo ještě hůře přímo stát. Každý má také z více než 50% své zdraví ve své moci, ovlivňuje totiž to, jak zdravě žije. Proto neustále hlásám, že je potřeba přímá maximální spoluúčast, maximální zohlednění prevence a maximální možná příplatková péče. Je zceal absurdní, když mýdlová opera "Sestřičky" popisuje, jakou hrozbou je privatizace nemocnice a že zlý soukromník bude usilovat jenom o zisk. Jakoby to ve státních a jiných veřejných nemocnicích bylo jinak! Není, jen se o tom nemluví.

27 0
možnosti