Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ponecháme-li stranou Velkou Britanii a její pokus tam vyhrát, jistý mezník tu tvoří útok SSSR. A tady je počátek amerického omylu, že je třeba Afghánistánu proti sovětům pomoct. Ten omyl spočívá i v naprostém nepochopení tamní mentality.

Otázkou je, jak fundamentalistickým fanatikům trochu zatnout tipec, aby se jednou neobrátili proti ostatnímu nemuslimskému světu.

4 2
možnosti
SL

Podpora USA rozhodně nebyla omylem. A jak fanatikům zatnout tipec? Za každou cenu přerušit penězovody. I kdyby vedly ze spojeneckých zemí, jako jsou Katar či SA.

3 1
možnosti
PH

P76e74t82r 22H91u45l98k69a

2. 7. 2021 17:28

Tak toto je hloupost dne.

2 8
možnosti
ZD

Kdo na to má - diskutuje. Kdo na to nemá - plive.

1 5
možnosti
Foto

Ono se těžko hodnotí, když ta alternativa je "co by kdyby".

Vezměte ale v úvahu, že vstupem do Afghánistánu měli alKajdisti poměrně dost starostí sami se sebou (Tora Bora), místo aby vymýšleli a realizovali další WTC. Někde, kdekoliv, dle jejich výběru.

Ochrana vlastních (civilních) cílů je drahá, náročná, a omezující vlastní občany v běžném životě. Zeptejte se v Izraeli, tam nakonec teroristy oplotili - s velmi dobrým výsledkem.

Teď se pohrobci alKajdy a jim podobní přestanou věnovat svaté válce v Afghánistánu a uvidíme, kam tu svou svatou válku přenesou. Protože svatou válku proti nevěřícím mají jaksi za smysl života.

12 0
možnosti

Souhlas s článkem, ne však s titulkem. Srovnání s Vietnamem moc nesedí, a to, že jsme tam vůbec neměli válčit, taky není jisté, protože na původním záměru - zlikvidovat hnízdo teroristů, nic špatného nebylo.

3 7
možnosti
LB

Jednodušší lidé mají šťastný život

3 2
možnosti
Foto

V o né zemi si ..vylámali zuby" britové, následně i Kreml. A poté se z hrdinných mudžáhedýnů stali zlí talibanci. Proč asi. Možná ,,pouze" proto, že kmenová společenství, založená, m.j., i na náboženství, se ,,nepřizpůsobí" nikomu a ničemu, a jakékoli zásahy zvenčí to těžko změní.

20 0
možnosti
LB

Představte si, kdyby vám chtěl někdo nabourat váš životní rytmus, jak byste byl spokojen, nakonec jsou nové věci jako EV, konec dýzlů, líbí se vám to?

3 0
možnosti
PK

Může to vypadat jako věc dávno minulých dnů, ale v roce 2012 Joe Biden, tehdejší viceprezident, slíbil: „V roce 2014 odtud odejdeme, tečka.“nestalo se....a mnoha amerických vojáků umřelo od té doby...

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že je to tak, jak jsem uvedl. Rok od roku bylo těžší odejít, protože boj nebyl dobojován, a bylo ovšem také rok od roku těžší setrvat, protože se ukazovalo, že nikdy dobojován nebude. Dnes je v přímém ohrožení života obrovské množství Afghánců, kteří spolupracovali se spojenci nebo k byli loajální, proto uvádím, že ta válka měla být vyhraná, nebo neměla vůbec začít.

6 0
možnosti
LB

No ale, jestli zase dostanu týdenní ban, nevím, tady dle vyjádření paní Černochové a pana Zemana se bojovalo v této části světa za Prahu, tak jak to nyní skončí, když obránci Prahy v Afgánu končí, zbývá Hřib, ale ten má momentálně něco jiného na zřeteli, řeší vývin chrousta

6 0
možnosti
Foto

Přijde mi docela zbytečné se takto vzdalovat od meritu tohoto článku. Doporučuji napsat vlastní na téma: Černochová, Hřib, Zeman a Afghánistán

0 0
možnosti
OS

Souhlasím s autorem. Šlo o to, aby Amerika neztratila tvář. Proto dala vydělat bilion dolarů zbrojařům a lidem okolo armády, proto vyhlašovala spolu se členy NATO, že máme všichni v Afghánistánu svoje zájmy. A když u nás někdo třeba na internetu prohlásil, že naši vojáci tam nemají co pohledávat a že jsou to vlastně žoldáci v amerických službách a žádní super vlastenci, tak šel málem za katr.

Je mi líto téměř každého lidského života (s výjimkou skutečných zločinců) a tedy i životů těch několika našich vojáků, co tam nechali svoji kůži. Ale glorifikace té jejich prý bohulibé činnosti, to mi šlo proti srsti. Sám jsem jich pár znal a dobře vím, proč a za kolik peněz tam, a nejen tam, šli. A šli tam s vědomím, že se nemusí vrátit po svých. Ale taky s vědomím, že za pár měsíců TAM splní svoje finanční cíle. A taky si je splnili. Druhá věc jsou pak následky, psychické problémy, rozvraty rodin, absence další perspektivy práce po návratu, alkoholismus a podobně. Ne každý se dokázal vyrovnat s tím, co tam zažil. A pro koho? Pro čí zájmy? Jsem naiva, ale tam měli sedět v zákopu právě ti generálové, kteří tuhle habaďůru na celý svět vymysleli a kteří z toho všeho měli prospěch. Metály, vysoké příjmy, příjmy zbrojařských firem, zajištění na několik generací, prokazovaná úcta. Za co? Odpovězte si sami, podle svých morálních vzorů.

17 1
možnosti
Foto

Vyjadřuji se i v článku v tom smyslu, že obecně neodsuzuji vojenské zásahy Aliance, ale musí mít jasný a pravdivý důvod a také smysl. V případě Afghánistánu dle mého soudu vymizelo obojí.

Co se vojáků týče, je to v situaci, kdy profesionální i neprofesionální vojáci nebrání vlastní zemi a nebojují proti reálnému nepříteli pořád stejné. Jejich existence je bohužel nutná a o jejich osobních pohnutkách mi přijde zbytečné spekulovat.

2 2
možnosti
JL

Časy, kdy si západní mocnosti. zabraly kterou zemi chtěly v Africe, na Blízkém a Středním východě, v Asii taky s dalo hodně vojensky podnikat - skončily po druhé světové válce. Mezitím Západ vyzbrojil, koho mohl, takže dobýt něco pomocí kulometů, letadel a křižníků, už téměř nemožno....Lépe řečeno možno: například Afghánistán nebo Irák (jen bylo nutno zapojit větší palebnou sílu), ale co pak s dobytými zeměmi? Každý národ nejsou Němci, kteří se přizpůsobili, zavedli demokracii a dodnes mají na svém území americké ochránce demokracie. A s tím Vietnamem: proti Američanům a jihu prý válčily 3 miliony Vietnamců, vyzbrojených Rusy, to nebyl imaginární nepřítel jako Talibán. A co se týče Afghánistánu po válce to bude jiné než před válkou.

2 0
možnosti
Foto

Začnu od konce: je velmi pravděpodobné, že Talibán opět Afghánistán ovládne, v tomto se tak vrátíme o 20 let zpět. Píšu-li o imaginárním nepříteli, nezmiňuji Vietnam, ale pouze Afghánistán, a to ve smyslu, kdo vlastně tím nepřítelem je. Jinak se, prosím, zkuste držet textu, který komentujete. Rozporujte to, co v něm je a vyjadřujte k tomu svůj názor. Dá to diskusi určitý smysl.

0 1
možnosti