Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L26i72b27o37r 14B18í96l63e88k

18. 8. 2021 13:28

Další, kdo se pasoval právě do role odborníků na Afghánistán, je i právě z mnoha v blogu anonymně vzpomenutých konkrétní autor blogu, a to bez diskuze

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Ano, a vubec mne neprekvapuje, ze ti nejvetsi odbornici na cololiv jsou stale ti sami.

2 0
možnosti
Foto

;-Dpánové, ruku na srdce, vždyť vy tam patříte také, včetně pana Vokouna.

6 0
možnosti

Nejlepší znalci Afghánistánu jsou příznivci a voliči SPD, kteří neumi vydělat peníze, jejich rodiny dřou bídu, ale oni nejlíp ví, co by měli Američané dělat. ;-D;-D

3 5
možnosti
Foto

Safra, Vy máte přehled, kdo koho volí. Ještě se divím, že jste tam zapomněl zařadit komunisty a rusofily

1 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti

O té části planety psal i Karel Máj. A v rámci vzdělávání nám o tom pustí nějaké filmy i ČT. Třeba Divokým Kurdistánek o Karama ben Nemzím.

Film barevný a laciný. nejprve v neděli ve 20:00 na ČT2, opakování na ČT Art.

A potom nám bude vše jasné

0 0
možnosti

Karl May psal o Afghánistánu?

2 0
možnosti

J58a50n 85R81á40ž

17. 8. 2021 15:34

Z textem blogu celkem souhlasím!

Mne na toto téma zaujalo zamyšlení veterána, který byl v Afganistanu na dvou misích. Jeden z posledních odstavců jeho úvahy poměrně přesně vyjadřuje i můj názor na tuto nesmyslnou válku:

„Shrnuto kolem a kolem, za podobně epický megaprůser a absolutně zpackanou válku, by měl někdo nést zodpovědnost. 20 let nám politici, generálové a nejrůznější aktivisté a neziskovky tvrdili, že takhle se to má dělat. Že budeme místní podplácet a převychovávat a oni nám za to budou vděční, a tím tam nastolíme mír a demokracii. Ukázalo se to jako absolutně debilní a zcela neúčinná strategie. Místní si vzali peníze, nenávidí nás, co jsme zbudovali zničili, nebo to teď využije náš nepřítel a kvůli tomu všemu zemřelo čtvrt milionu lidí a utratily se astronomické čásky."

6 0
možnosti

Samozřejmě že naše představy o té zemi, kterou brzy zase, bohdá, zapomeneme, byly zkreslené, protože naše média nás informovala velmi krátce vždy jen o tom, jak spojenecká západní vojska pokračují v okupaci země, případně jak se daří našim vojákům, které právě navštívil nový ministr obrany(ministryně). Případně o tom, jak naše neziskovky pomáhají stavět školy apod. ALE čirou náhodou jsem zachytil kdysi australský dokumentární seriál zaměřený na cestování. Velký bílý krásný průvodce seriálem chtěl navštívit v Afghánistánu oblast, kterou ovládal Taliban, aby se podíval na buddhistické památky v té oblasti. Byl jsem hodně překvapen, když jsem se z dokumentu dozvěděl, že s místními talibánci se dalo vyjednávat o takovém stupidním záměru a nakonec tam tým pustili (asi to stálo nějaký bakšiš), aby si památky, které tam kupodivu nějaké zbyly, nafilmovali. Takže to byla realita Afghánistánu, o níž nás ČT ani CNN neinformovala, protože se jim to nehodilo do obrazu světa. ;-) Televize prostě přinášely 20 let svůj dílek širokého spektra, a tím pádem jsme byli najednou všichni velmi překvapeni, jak se to zhroutilo, a nepomohl nám v tom ani všechny řady seriálu HOMELAND, v němž statečná příslušnice CIA, neuvěřitelná hysterka, velmi zdařile a obětavě "zachraňovala " (samozřejmě neúspěšně) "svět".

0 0
možnosti

P28a33v39e72l 81P63o65n75e64c

17. 8. 2021 13:50

> fanatici sice možná něco vykřikují o islamizaci celého světa

Nejsou to fanatici, mají jen jiný žebříček hodnot. O té islamizaci mají navíc pravdu a vojenskou složku k tomu ani nepotřebují.

"Vy máte hodinky, my máme čas ... Porazíme vás dělohami našich žen" -- Muhammad Arif Mustafa

3 0
možnosti
Foto

J34a52n 68Š78i83k

17. 8. 2021 12:58

Jedna věc je politika a druhá vojenská stránka. Vojáci potřebují cvičit a připravovat se pro boj, to je podstata jejich existence. Ne, aby jezdili na přehlídky a oprašovali techniku. V Afghánistánu řada vojáků prošla misemi, kde získali zkušenosti. Dnes jsou mnozí ve velitelských funkcích a mají možnost ovlivňovat výběr vybavení a techniky či způsob taktiky. Bez těžce získaných zkušeností by tyto věci nebyly modernizovány. Z tohoto pohledu mají oběti našich vojáků smysl, protože zastaralý systém by mohl být v budoucnu příčinou daleko většího počtu obětí v nějakém jiném konfliktu. Vše co se děje, má svůj smysl, i když jde o špatné věci. Hezký den

3 3
možnosti