Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi zajímavý článek. Obávám se však, že jste dospěl do bodu jako všichni lidé s kritickým myšlením, kteří hodnotí "západní společnost" a její kulturu jako "triumf kultury idiotů", z něhož jim vyvěrají jen otázky a žádná východiska. Pan Neugebauer a pak pan Vitha vidí jako důvod triumfu kultury idiotů "zánik" spolkového života. Jenže dnešní spolkový život nemůže v žádném případě být tím, čím býval dříve. To jsem si uvědomil naposledy, když jsem se účastnil v Novém Městě nad Metují odhalení desky fotografovi a spisovateli Jindrovi Imlaufovi. Tehdejší spolky totiž neplnily jen funkci sdružovací, ale současně vzdělávací a informační a v jednotlivých spolcích působili význační lidé se svým vlastním originálním myšlením. Kdo ale dnes může přicházet do spolků? Lidé ovlivněni produkcí masových médií a sociálních sítí, která svébytnost a originalitu nivelizuje na úroveň "kultury idiotů". Snaha obnovit v současnosti třeba spolkový život v někdejších obrysech a náplních je stejně marná, jako pokoušet se obnovit dávné promenádní koncerty v tehdejší atmosféře a bývalém koloritu.

Problém je ten, že dříve bývaly jak dobrá hudba, tak nosné informace a myšlenky vzácné jako křišťálové pramínky. Dnes se na nás informace, myšlenky, kultura valí ve zdivočelém kalném veletoku spolu se vším možným bahnem a svinstvem.

No tak jsem si postěžoval jako vy, jako Carl Bernstein, ale co s tím, to nevím.

0 0
možnosti
Foto

Podle mě je příčinou mizející střední třída. Se zánikem "místní buržoazie", nezávislé samosprávy (vzpomeňte, jak za Rakouska bojovaly statečně místní samosprávy proti germanizaci a "Vídni") a silného spolkového podhoubí (organizovat se jako občanská spoelčnost už není in, raději si zařveme na fotbale. šach zmizel z hlavních stran) mizí i statečné úřednictvo a učitelstvo. Společnost se stále více rozpadá na vrchních 10.000 a širokou homogenní masu, která pracuje buď v korporátu nebo pro stát nebo je placená státním sociálním systémem ...

3 0
možnosti

Je to přesně tak, jak říkáte. Zmizel spolkový život.

Nechcete ještě přemluvit manželku, aby si to s Vaší kandidaturou na prezidenta rozmyslela? Vážně, Vy byste nebyl špatnej Hradní pán :-)

0 0
možnosti

Dnes se novinařina více méně změnila na propagandu, někdo to dělá za peníze, jiný z přesvědčení, ale seriózní a objektivní novinařinu, aby pohledal, většinou už z prvního odstavce článku je zřejmé za koho dotyčný kope a že se v článku nic objektivně seriózního nedozvíte.

3 0
možnosti

Hlavním problémem je, že dnes v podstatě žádní novináři neexistují. Jen progresivističtí aktivisté kteří si na ně hrají. Promořenost společnosti těmito libtardy dosahuje kritické hranice, nejvyšší čas začít s tím něco dělat ..

19 0
možnosti

J67o29s15e54f 49U59l16m28a36n

12. 12. 2021 10:00

Pokud se ztotožňujete s názory platnými před několika desetiletími tak, jak jsou prezentovány, pak to měla být indície k tomu, že situace se vlastně nezměnila. Ale tak jednoduché to nebude. Vždy je pohromou, když začne řádit ideologie. Vím, že to není ten případ, o kterém píšete. Vy píšete o kvalitativním úpadku, který je částečně v souladu s poptávkou. Co chci říct je, že ten ideologický případ je ještě větším problémem a bohužel se v dnešní západní společností stává normnou. Ideologie pseudohumanismu dokáže likvidovat vše od kultury až po ekonomiku ale hlavně už se nejedná o to dříve tolik obdivované svobodné prostředí Západu. Jestli už je to totalita nebo není anebo zatím není a jednou bude, je diskutabilní. Každopádně průšvih je to velký...

4 0
možnosti

V dřívějších dobách stud a sebekritické hodnocení vlastních schopností bránili aspirovat na určitou společenskou pozici a vyjadřovat k tématům bez jejich znalosti. Dnes zažíváme rozpad těchto samoregulačních mechanismů. Geniální myšlenku režiséra Jana Hřebejka, že „blbci se přestali stydět za svou blbost“ stačí doplnit „a lháři za své lži“. Dostaneme tak ucelenou definici současných problémů západní civilizace.

Pocit rovnosti vyvolaný demokracií

Díky právu „volit a být volen“ může kdokoliv aspirovat na jakoukoliv státní funkci, a to bez ohledu na své cnosti, majetek, vzdělání, původ, znalosti či vychování. Z faktu, že všichni jsou si rovni ve svých možnostech být zvoleni, lidé zpětně dovozují rovnost ve svých schopnostech zastávat jakoukoliv, i nevolenou pozici. A to jak ve veřejné, tak i soukromé sféře. Dokonce si myslí, že na tyto posty mají nárok, a to ve smyslu „každý přece může být ministrem, generálem, soudcem, ředitelem firmy...“

Současně všichni voliči sa na základě svobody slova domnívají, že mají právo vyjadřovat se k jakémukoliv tématu a rozhodovat o něm.

6 3
možnosti

Co takhle začít u sebe?Rv

2 2
možnosti

ještě jedna věc - všichni novináři jsou placení a nepíšou to co by chtěli ale to co si myslí že by měli psát - autocenzura - a tak jako každý zaměstnanec který je vlastně svým platem podvedomně zkorumpovaný ...

8 1
možnosti

P83e71t27r 91T70e30s83a55ř

12. 12. 2021 10:35

Souhlasím s tímto názorem. Každý novinář je závislý na svém vydavateli, který ho platí a za své peníze chce prosazovat svůj názor. Každý kdo tvrdí, že jsou někteří novináři nezávislí lže. To musí pochopit i autor článku.!!!!!!

3 0
možnosti

Je nutno si uvědomit že media relativně svobodným internetem už ztratila svou moc a je možné sledovat politiku napřímo a všímat si v mediích jen podstatných věcí (ostatní je balast a zbytečné tanečky kolem), a těch podstatných není zase tolik. V každých mediích je potřeba znát vlastníky (i u těch veřejnoprávních kdo to má obšancovaný) a číst mezi řádky co tím sledují - jaká je zveřejněna fotka, jak jsou volena slova, jaká je skladba textu a to si pak přeložit. Jedna věc je politika druhá jak se to prodává konzumentům ... Čau lidi!!;-DR^

1 4
možnosti

Tak to jste vedle jako jedle. Myslíte, že když domovnice natočí hádku na pavlači a dá to na jůtube, tak je to novinařina? Ne není. Jenom se pyšně domníváte, že vy jste vykladač světa a žádné komentáře nebo skutečná žurnalistika vám nebudou konkurovat.

3 0
možnosti

Naprosto přesné a pravdivé (bohužel). R^

3 1
možnosti
Foto

Souhlasím. Já jen dodám, že si média cílevědomě vychovala hloupého konzumenta, kterého teď mohou levně krmit vším možným, ale právě s velkým ziskem. Ale za to nejhorší považuji, že asi nenajdete politika, který by toužil po změně. Bylo totiž vytvořeno prostředí, kdy nástup do politiky je velmi jednoduchý, stačí „levná“ hesla nabízená se „slevou“. Tedy přesně tak, jak stojí v titulku. Tedy: Kultura idiotů. A dalším skoro neřešitelným problémem je, že si v současné době opravdu kvalitní novinářská práce na sebe nevydělá, ten, kdo se o to pokusí zemře hlady. A právě proto mají rozumné společnosti něco jako veřejnoprávní média. Ale pokud zklamou i ty, pak už není pomoci. Stává se to většinou v zemích, kde principy demokracie jsou považovány jen za „legální“ způsob jak se „nelegálně“ dostat k moci.

5 0
možnosti

R26a80d59e87k 27K26o25h77u52t

12. 12. 2021 15:52

I vás vychovala? Nebo vy jste světlá nevychovatelná výjimka?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS