Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J64i63ř45í 42B36o86č92e15k

27. 5. 2022 15:14

Každý národ by měl mít své hrdiny a tato skupina je opravdu hrdinská. Rozhodně nesouhlasím s pojmem "kontroverzní akce". Svůj smysl určitě měla. A že většina mlčela? To také není úplná pravda. Nebyl to ozbrojený odboj jako třeba ve Francii nebo Jugoslávii, ale účel splnil

14 0
možnosti
Foto

Dovolím si citáty: Šťastný to národ, který nepotřebuje hrdiny.““ ... „Běda společnosti, která hrdiny potřebuje..."

Národ buď hrdiny má, nebo nemá. Jestli by je měl za každou cenu mít, řeší z mého pohledu ony citáty.

TI parašutisté i lidé, kteří jim pomáhali, nepochybně hrdinství prokázali, to nikdo nezpochybňuje. Politické důvody rozhodnutí exilové vlády jsou také jasné. Chápu důvody tehdejšího rozhodnutí i onu kontroverzi ohledně následných represí. Osobně mi to stačí, vůbec se nepotřebuji vyhranit jako schvalovatel nebo odpůrce. To jsou jen emoce. No a přesně to mi vadí na těch "oslavách". Působí jenom na emoce, místo toho, aby se k tomu střízlivě a věcně přistupovalo jako k historické události, a to v širším kontextu.

2 1
možnosti
Foto

J76a44n 37Š50i77k

27. 5. 2022 14:53

Váš pohled vždycky považuji za střízlivý. Bylo dlouhé období, kdy tohle téma, jako kdyby neexistovalo a nyní se o něm mluví čím dál častěji. Například na FB jsou různé skupiny s tématem historie a ty jsou zaplaveny spoustou článků a informací, ale...Je to takové povrchní. Hodně se řeší detaily, jako je zaseklá zbraň, podoba auta, apod. a ty důležité věci zanikají. Já bych uvítal komornější akci, jejíž součástí by mohlo být, aby měl každý parašutista někde svůj hrob, byť symbolický bez ostatků. Dodnes ho má totiž jen jeden. Také by se mi víc líbilo, aby se více šířilo, jaká vlastně byla úloha Heydricha, co měl v našich zemích udělat a co zamýšlel. Zkrátka více jít do hloubky a ne klouzat po povrchu. Vidím chybu na straně historiků. Jsou příliš zavřeni v archivech, je potřeba aby z nich více chodili ven, hlavně do škol. Tématu se chopili nadšenci a i když to myslí dobře, bez odborníků to nebude ono. Hezký den

4 0
možnosti
Foto

Už mi tu několik diskutérů podsunulo, že " atentát neschvaluji". Jako bychom ještě žili v protektorátu, a ne 80 let poté... Chápu důvody tehdejšího rozhodnutí i onu kontroverzi ohledně následných represí. Osobně mi to stačí, vůbec nepotřebuji se vyhranit jako schvalovatel nebo odpůrce. No a přesně to mi vadí na těch "oslavách". Působí jenom na emoce, místo toho, aby se k tomu střízlivě a věcně přistupovalo jako k historické události, a to v širším kontextu.

Děkuji za komentář a přeji Vám také hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Zdravím Jiří. Netuším co je za současnou pompu jelikož to moc nesleduji, ale čin Gabčíka s Kubišem dávno zhodnotila historie. Mimo komunistů to nikdo moc nezlehčoval, docela mě to u Vás překvapuje.

1 0
možnosti
Foto

Také zdravím. "Divadelní" rekonstrukce v osudové zatáčce přelet letadel, generalita, vláda, celebrity - no, nevím. To dle mého soudu není pieta, ale vopičárna.

Jestli jste si všiml, já v článku žádné osobní stanovisko k atentátu vůbec nevyjadřuji, pouze v tomto smyslu píši o té "oslavě". Dá se ale, myslím, odtušit, že respektuji tehdejší rozhodnutí exilové vlády a jeho politický význam. Jestli to vyvážilo ty tisíce zmařených životů je, jak uvádím, zcela privátním posouzení. Na to se nedá žádné "zhodnocení historie" (co to vůbec je?) nebo režimů vůbec nijak naroubovat.

2 2
možnosti
TR

Blbost co jste napsal .. 8-o

Hodnocení akce Anthropoid je zcela pozitivní, jak ve světě tak u nás.

Máme být na co hrdí a není důvod to neslavit!!

Co Vám připadá "nepatřičné, nemístné a neuctivé"?

5 3
možnosti
Foto

Jak jste přišel na to, že hodnocení atentátu je všeobecně pozitivní? Nepřišel jste na to nijak. Je to jen váš pocit, který možná souvisí s tím, že je tento počin takto obecně prezentován. Kdybyste četl pozorně, zjistil byste, že neřeším, jestli to bylo pozitivní nebo negativní, ale snažím se akceptovat prostá fakta a emocionální hodnocení nechávám na každém z nás.

kdybych vám měl oplácet stejnou mincí, řekl bych: napsal jste z mého pohledu nesmysl, a to proto, že nereagujete na to, co jste si měl přečíst a zamyslet se nad tím.

2 0
možnosti
Foto

I současná ,,pompa" má viditelné pozadí. Válku na Ukrajině. Sice jsou ,,kulatiny" oné události, bohužel však, a nikoli poprvé, i až na hranici ,,kšeftování s ostatky".

5 0
možnosti
Foto

A je inspirativní, v Litvě se konala tajná schůzka na téma odstranění Putina.

0 0
možnosti