Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Celkem souhlas, ale ruku na srdce - kdy naposled se našim filmařům nějaký film opravdu povedl.

;-(

5 2
možnosti
JL

Čechům jdou klasicky sebeironizující komedie. V tom je daleká a široká tradice - Homolkovi. Skvělí jsme byli v natáčení pohádek s Werichem..Limonádový extra.třída, škoda, že ho nenatočili v barvě.. Taky "rada Vacátko" je podle mě koukatelné retro se skvělými herci, ale jinak mě české produkty po roce 89 moc neberou.

9 2
možnosti
JK

Film jsem sice neviděl, ale podle ukázek jsem si udělal nějaký takový obrázek, jako nabízíte vy, to znamená, že od něj nic neočekávám. Možná se na Žižku pojdu podívat, abych si udělal vlastní úsudek.

2 0
možnosti
Foto

K vlastnímu úsudku je zhlédnutí nutné, ale počítejte s tím, že Vás to otráví.

Děkuji za komentář a mějte se hezky. :-)

0 0
možnosti

Můj osobní názor je, že v USA s tímto filmem Jákl žádnou díru do světa neudělá. Tamní diváci už musí akčními filmy s brutálními prvky přesyceni, takže to nejspíš bude jen jeden z dlouhé řady podobných filmů. Navíc jméno Žižka jim vcelku nic neříká.

9 0
možnosti
RP

A navíc se Žižka Angličanům špatně vyslovuje. A možná ho přepíšou .. odhadem s mými chbými angličtinářskými znalostmi Siscow ? ;-D

A nehrajou tam černoši, takže ho nějaké BLM ještě může klidně zakázat.;-D

3 1
možnosti

J40a31k79u47b 23Š15o81l90c

21. 9. 2022 12:34

Klimatické podmínky byly asi docela odlišné, takzvaná Malá doba ledová. Nejspíše i to přispělo k husitským válkám.

Na husitství je dnes nahlíženo jinak než za socialismu, ale vy to, jako vždy, doháníte k opačnému extrému. Byla to revoluce s plusy i mnoha mínusy. Ve Francii jsou také hrdi na svoji revoluci, přestože přinesla Franci i Evropě, mimo pozitiv, i mnoho neštěstí.

14 0
možnosti
RP

V době husitství zrovna středověké klimatické optimum přecházelo v malou dobu ledovou. A co o tom z různých pramenů vím, ty přechodné doby se vyznačují vyšším kolísáním teplot. Některé roky mohlo být hodně teplo a jiné zase hodně zima.

0 0
možnosti
Foto

Asi Vám, pane Turnere, na filmu chybí ta "správná" a módní dehonestace českých dějin - a vůbec všeho českého, co u nás kdy v kultuře vzniklo. Raději si přečtu recenze filmu od erudovaných filmových recenzentů, nebo si o něm vytvořím vlastní názor, až ho sama zhlédnu. Podle Vás tedy - spalme monumentální zidealizovanou Slovanskou epopej malíře A. Muchy, odstraňme z Václavského náměstí sochu zidealizovaného sv. Václava i s jeho koněm, vypusťme ze Smetanovy symfonické básně Má vlast části Vyšehrad, Tábor a Blaník, spalme všechny historické romány A. Jiráska, zidealizovanou Babičku od B. Němcové a další. Oslavujme u nás v Česku historii národů germánských a románských a dalších. Naše významné historické osobnosti pro nás přece nic neznamenají... A jsme vůbec český národ, anebo jsme již pouze multikulturní Evropané? Pryč s Karlem IV., Janem Husem, Janem Žižkou, J.A. Komenským, T.G. Masarykem. Jsme jako národ ztracení, nemáme být na co hrdi, touha a boj naších předků za svobodu a nezávislost je nicotná, bezvýznamná. Viděla jsem již mnoho historických filmů různých národů, byly zidealizované i kritické, ale nikdy ne tolik, jak se poslední (i vinou českých historiků) děje u nás. Myslím, , že to české dějiny nezaslouží. Nazývat husitské bojovníky lůzou., kteří se postavili proti křižákům, je odporné. Jste vůbec Čech? Povstání lidu, které vzniklo u nás v 1. pol. 15. století bylo jistě kruté a k mnohým nespravedlivé, ale mělo své a příčiny. Kdyby jich nebylo, nebylo, by ani nepokojů v zemi, které vyústily v husitské hnutí. I jiné evropské národy jsou kritické k vlastním dějinám, ale jsem si jistá, že by nedovolily, aby skutečné vlastenectví nazývaly nacionalismem, jako je tomu poslední dobou u nás. [>-]R^.

19 13
možnosti

Nic jste nepochopila, ale to je u vás norma.:-)

6 17
možnosti
Foto

J78a28n 16Š20i76k

21. 9. 2022 11:08

Jan Žižka určitě není jednoduché téma, ostatně sám jednoduchým nebyl. Na Jáklovi oceňuji, že nijak neprohlašoval, že chce točit historické dílo a taky, že třeba zmínil propagaci krásných míst Česka v zahraničí. Jenže jak píšete: v uměleckém díle můžete zacházet s fakty volně, ale určitých historických reálií se držet musíte. Navíc, krásná místa v ponuré kameře jaksi nemají šanci vyniknout. Současná filmová éra je bohužel zaplavena ohromujícími efekty, kvalitních a dobře zpracovaných příběhů je však málo. Já zklamaný nejsem, nějak jsem to čekal, teď se chystám na dokument o Žižkovi na CS History, má několik dílů a doufám, že ten mě taky nezklame, protože naštěstí dokumentární tvorba je podle mě o level výše než ta umělecká. Naše i současná. Díky za kvalitní recenzi a taky střízlivé zhodnocení díla Otakara Vávry. Hezký den

15 0
možnosti
Foto

Souhlas. Tak se to dá chápat, pane e ane Šiku. R^

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^ Také jsem film viděl a jako na pohádku se na něj dalo koukat. Velké množství bombastických efektních záběrů, které cílí hlavně na americké diváky.

10 1
možnosti