Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

A navíc je ten národ konstrukt poměrně novodobý. Ve středověku byli za Čechy označováni lidé, kteří žili v Království českém (odtud pocit Moravanů, že nejsou Češi, protože to se za Království České nepovažovalo, to bylo Markrabství moravské a v různé době mělo dost významné vlastní pravomoci). A na tom, jestli u toho mluví česky, německy nebo slezsky, nezáleželo.

1 1
možnosti
JK

Jinými slovy, tento středověký koncept *příslušnosti* byl v nové době nahrazen národní koncepcí zoologicko-veterinárně-plemennou. To samé Židi. Když ve středověku nějaký Žid přijal křesťanství, světil dny sváteční, v neděli chodil do kostela a občas ke zpovědi, tak úplně přestal být Židem a nikdo už ho tak nenazýval. Až teprve pokrok ve dvacátém století tuhle koncepci vyhodil do koše a začalo se řešit, kdo je čí babička.

0 1
možnosti
LJ

Když se rozhlédnu kolem sebe, tak nejméně čtvrtina lidí najde mezi svými dědečky a babičkami Slováka, Poláka, Němce a jiné národnosti. Nejméně čtvrtina lidí má dítě zaměstnané v Německu, Británii či jinde. V Ostravě tvoří 20 % obyvatelstva Romové, zřejmě dále bude narůstat podíl Ukrajinců... Vážně má smysl volat po národním státě?

2 2
možnosti
Foto

Demokracie potřebují národní státy, než náboženské nebo etnické ”my”. Národní stát je vedlejší produkt lidského sousedského soužití, utvořený neviditelnou rukou nespočet dohod mezi lidmi, kteří mluví stejným jazykem a žijí bok po boku a budou si navzájem poskytovat prostor a tento prostor budou chránit, jako společné teritorium. Do tohoto svého teritoria národní stát vědomě absorboval etnické a náboženské menšiny a přizpůsoboval se jim a tyto menšiny se přizpůsobovali jemu. Pokud se lidé neidentifkují se zemí, jejím teritoriem a jejím kulturním dědictvím, podobně jako se identifikují s rodinou není možná politika kompromisu. Pokud národ bude čelit krizi a smrtelnému nebezpečí dokáže se spojit, protože máme společný domov a patříme k sobě. Viz Ukrajina. Světové dějiny jsou toho důkazem, že kdekoli se lidé identifikují na základě, který jejich sousedé nesdílejí – stát se při první nárazu rozpadá Jak se to stalo v Jugoslávii v Somálku v Nigerii. Morava byla 1 000 let součástí Čech. Máme společnou historii, kulturu, dějiny. Společně jsme stát nazvaný Čechy hájily.

0 0
možnosti
JK

Žádný stát Čechy nikdy nebyl.

1 0
možnosti
LC

Když se podívám na vládu a uvědomím si co "dodala" Morava ... škoda, že se už dávno netrhla. :)

2 1
možnosti
ZH

Podle této úvahy bychom neměli mít za premiéra Slováka. Takže vaše úvaha si nebude moc funkční.

0 0
možnosti
VF

Národní stát je zavádějící pojem. Podstatné je ohraničené území nad kterým vykonává svrchovanou vládu nějaký vládce. Buď je to nějaký diktátor, nebo nějak vznikající nebo volená vláda. V obou případech jde o to, že existují hranice a v nich svrchovaný výkon státní moci. EU se během vývoje přeměnila z původně dobrého záměru na nevýkonný byrokratický moloch předurčený k rozpadu.

2 0
možnosti
Foto

:-) ,,Čas a místo porodu určí příslušnost k národu

tu bereme si s sebou do hrobu

stejně tak v srdci Evropy si trikolóru do klopy

zapnem a šupajdá do průvodu

zdálo se máme louku les pole

a první slůvka ve škole, který se učíme jsou ty vole

a dodržujem tradice, když sousedovi slepice

chcípne radostí jdeme do kolen. .."(Wohnout- PepíčciR^)

P.S.: EU nemůže být jako USA, NEB ,,NÁROD AMÍKŮ" ,,vznikl" kolonizací(!) na ,,zelené louce";-)

2 0
možnosti
OF

Unie je naše jediná záchrana. Průmysl jsme devastovali, školství taktéž,

a tak nám nezbývá nic jiného jen hlína na trpaslíky, jako nejdůležitější exportní artikl. Devastace školství se projevuje už i v blozích na idnes, číst se dají jen ty cestopisné/ a Stejskal/ Vyrojilo se tolik fanatiků, že florentský mnich Sawonarola by dnes byl vzorem tolerance. Za sto let by mohly vymizet hranice a to i mezi Ruskem a Ukrajinou, ale to by USA musely mít jiného prezidenta. Vyvolávat konflikty a spory s imperialistickým a nacionalistickým Ruskem, může jen člověk mdlý duchem. CIA zlikvidovala Mosadeka a dnes máme v Iránu fanatické ajatolahy. Jugoslávie, Libye, Sýrie, Irak, Afghanistan..... místo nechat působit čas, export "demokracie". Obsazení Porúří, anšlus Rakouska, Mnichov, napadení Polska.... nevidíte ty paralely? EU+ USA kontra Rusko, Čína ,možná Indie, JAR,

Brazílie....to jsme chtěli ? Národní státy by měly postupně zaniknout a nacionalismus je cestou do pekel.;-)

1 2
možnosti
Foto

A kde berete, pane Turnere, jistotu, že se Moravané netrhnou.

Já jako v Vltavou křtěný Moravák bych do toho klidně šla. 😃

0 0
možnosti
JZ

Jako rodilý Moravák, křtěný Svratkou a Svitavou, mám jistotu, že Odtržení Moravy není na pořadu dne. Stačí se podívat na volební výsledky strany Moravané.

3 0
možnosti