Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Čistě pro pořádek, píšete:Myšlenkové hnutí „Politically correct“ (správněji „correctness“ - jako podstatné jméno korektnost/ správnost )

Zdroj: http://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581239.

Pokud tedy "correctness", tak "political" (přídavné jméno - politický), nikoliv politically (to je příslovce - politicky), čili buď:

1) politically correct - politicky správný/korektní (příslovce, přídavné jméno) nebo

2) political correctness - politická korektnost/správnost (přídavné jméno, podstatné jméno)

To první je "rozvinuté" přídavné jméno, to druhé "rozvinuté" podstatné jméno, z čehož plyne i jejich použití ve větě.

"politically correctness" - politicky správnost - nedává smysl (je to špatně)

0 0
možnosti
PD

Je zajímavé, jak se celý článek změní v obláček prachu, když jej opravíme na pravdivý přidáním slovíčka "některé".

"Některé feministky požadují..."

Nezapomínejme, že někteří řidiči aut požadují, aby bylo vybetonováno celé středohoří, nezapomínejme, že někteří věřící požadují, aby byla z učebnic vyškrtnuta evoluce, nebo že někteří sportovci požadují, aby se přestala dotovat kultura a všechny peníze šly na fotbal a hokej.

Lidé nedomýšlející důsledky svých nápadů se najdou všude.

0 0
možnosti
Foto

Kdybyste se nad článkem zamyslel, mohl byste zjistit, že o nějakou malou skupinu feministek nejde, že článek je o hlouposti principu genderové a společenské korektnosti.

0 0
možnosti
TD

Máte prosím zdroj, kde americké feministky požadují používání termínu herstory?

Co jsem našel já, tak jde o slovní hříčku, která inspirovala již v 70. letech jakési feministické hnutí. Dotyčné feministky tehdy kritizovaly, že tradiční historická věda, tedy history, se příliš zaobírá maskulinními aspekty dějin. Necháme-li stranou, do jaké míry to snad může být pravda a nakolik už jde o projev vypjatého feminismu, tak samotný termín "herstory" nikdo vážně neprosazoval jako název pro dějiny, šlo pouze o jakýsi pracovní název pro tu "správnou", genderově vyváženou historii.

0 0
možnosti
JR

J74a44r91a 22R58a32n30k

19. 1. 2017 5:22

http://www.feministsforlife.org/herstory/

Jinak zadejte jen her-story na google, to neni zadna novinka.....

0 0
možnosti
JR

J39a55r11a 10R82a87n76k

18. 1. 2017 18:09

R^Dekuji, obcas jsem na jinych blozich zmatena, nerozumim o co se zde lide prou, ceska traktoristka z JZD pro mne jako dite pred 68. byla podle detskeho rozumu feministka, snazila se v praci vyrovnat svemu muzskemu protejsku a doufala, ze za to bude stejne zaplacena a bude smet k volbam, ktere za ni rozhodnou stejne ti nahore. Jinak to zde takovy problem, jaky se z toho dela v CR a RF neni, lide maji jine starosti, budoucnost bude stejne jina

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, Jaro:-)

0 0
možnosti
JZ

No jo, ale to je ten problém, kterým jste uzavřel článek - lidé různého typu si zasluhují upřímný respekt, ne respekt vynucený. no jo, a co když se jim žádnéh upřímného respektu nedostává? Pak už na žádný jiný respekt nemají právo a zbyl na ně jen despekt? Tam, kde máte právo na respekt, který jiní nedodržují, máte obvykle právo si respekt vynutit i zákonem, jiná možnost obvykle není...

3 0
možnosti
JR

J77a93n 43R46á25ž

18. 1. 2017 21:24

Vynucování si respektu silou, tedy zákonem, je cestou do pekel, Výsledkem je vždy despekt a ztráta respektu.S postavením homosexuálů ani s postavením žen ve společnosti, nikdy nebyl v Česku zásadní problém. Až pár lidskoprávních idiotů z toho začalo dělat pseudo problém tak dlouho, až se z vnímání homosexuality i rovnosti žen problém skutečně stal. Popírat to, je zavírat oči před realitou.

Příklad: Než začaly veřejné exhibice homosexuálů v podobě různých Pride, a následně silové (prostřednictvím zákonů) vynucování si stejných práv rodinných jako tradiční rodina, měli homosexuálové v české veřejnosti naprosto stejně respektované postavení založené na vzdělání, šikovnosti, společenském a profesním postavení, jako heterosexuálové. Mám neblahý pocit, že díky vynucovanému respektu, který většina považuje za silově protlačovanou pozitivní diskriminaci menšiny a nesmyslným exhibicím, kde se homosexuálové snaží prezentovat svou abnormalitu jako výlučnost, se začíná jejich posuzování ve veřejnosti měnit v neprospěch homosexuálů. Nejsem tomu rád, ale vidím, že i moji kamarádi homosexuálové, tento posun začínají negativně na jednání vůči sobě vnímat.

3 0
možnosti
Foto

Já jsem stále více přesvědčená, že chovat se levicově, znamená vymýšlet hlouposti. Nicméně k tomu Machovi se Šebestovou, co třeba takhle: Mach a Šebestová jsou SPOLUžáci z 3.B :-)

2 0
možnosti
Foto

R^:-)Jasně, ale když si to zazpíváte: "my jsme spolužáci z 3. B., bereme však na sebe..." tak to fakt nejde :-)

2 0
možnosti
JR

J24a77n 20R78i43c60h57t40e10r

18. 1. 2017 14:59

No, Bůh nemusel být nutně Semita, třeba byl Ježíš Židem jen po matce;-)

1 0
možnosti
Foto

:-) To máte pravdu, Bůh může být klidně černoch, ale nebyl s tím spokojený (asi jako Michael Jackson) a stvořil vyvolený národ jako Semity. A antropologicky je Ježíš nezkoumatelný, protože vstal z mrtvých.:-)

4 0
možnosti