Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

RvRv Trapné; dáte si do perexu Peroutku, ale článek je jen o hromadění hnoje bez argumentů. Čepičku s cinkrdlátky máte na hlavě Vy, pane Turnere a to hlavně proto, že zastřít poklesek Peroutky v několikaměsíčním období jen točením se na nenalezeném článku, když zjištěné soudem existují jiné a horší, je malé.

Ano, souhlasím s tím, že je chybou Zemana, že se zcela jednoduše neomluvil za omyl v názvu článku, když smysl v tom názvu četl v řadě jiných. Ale to jsem generál po bitvě.

Velmi se mi zamlouvalo Zemanovo nedávné vyjádření, že zcela jistě svým celkovým dílem byl Peroutka velký novinář s tím, že jako nejeden intelektuál si prožil krátké období selhání.

Nedomyšlenost žaloby vnučky byla, jak už jsem i jinde napsal, medvědí služnou památce dědečka. Mnozí, stejně jako já, jsem vnímal Peroutku bez poskvrny; dnes....

Dle mého, bez soudu by bylo výše zmíněné Zemanovo prohlášení řešením a oboustranně přijatelné; při určité neodbytnosti i dosažitelné.

0 0
možnosti
PB

Dobře napsáno.R^

2 0
možnosti
DP

On si tu šaškovskou čepici sice nenasadil, ale nějak ji tam stejně všichni vidíme...

4 0
možnosti
VH

Jak "nějak ji vidíme"? Ona na jeho hlavě prostě je.

1 0
možnosti
VV

Myslim, ze by to ceska televize mela prenaset live misto nejake prihlouple talk show. Urcite by nas pan prezident pobavil vic.

3 0
možnosti
JS

Podstata sporu spočívá v tom, že Zeman pronesl svůj výrok se znalostí Peroutkových textů. On jeho texty opravdu četl a zná jejich kontroverzní obsah. Možná, že Peroutka nikdy nenapsal článek, že "Hitler je gentleman", ale publikoval řadu jiných názorů, které mají mnohem děsivější obsah.

Například Peroutkův článek "Češi, Němci a Židé" se od tehdejších antisemitských pamfletů odlišuje kultivovaností svého jazyka – tím je to však ještě horší. V otevřených vulgárních sprostotách, které se tehdy o Židech psaly, bylo možné rozpoznat primitivní averzi jejich autorů, ovšem rafinovaně kultivovaný Peroutkův pamflet mohl ve čtenářích vyvolat dojem, že "je na tom něco pravdy". Domnívám se, že není důvod považovat Peroutku za "obecný vzor", protože dnes máme možnost jeho texty kriticky zhodnotit. A z tohoto kritického hodnocení nevychází Peroutka vůbec dobře. Také soud v roce 2016 označil zmíněný Peroutkův článek za antisemitský, což je skutečnost, kterou musí konstatovat každý, kdo zná "argumenty" antisemitismu.

Jenže někteří lidé mezitím stačili z Peroutky udělat svatou osobnost novinařiny, pojmenovat po něm novinářskou cenu atd. A najednou někdo ukázal, že některé jeho články rozhodně nejsou svaté, právě naopak. A to je podstata problému.

4 7
možnosti
MP

Ano.Ale předmětem sporu je článek "Hitler je gentleman", nic jiného.

3 0
možnosti
Foto

Jéje, to jste napsal nádherně, přesně a výstižně, tedy dost výjimečně v tomto prostředí. Karma a dík. R^R^R^

4 1
možnosti