Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ve svém okolí znám dva učitele. Jedna je učitelkou angličtiny, přeučená ruštinářka, její studenti v drtivé většině mají další kursy, protože její úroveň je ubohá. Slyšel jsem ji jednou mluvit "anglicky", přízvuk příšerný.

Pak znám mladého učitele - zeměpis, občanská výchova. Skvělý, děti na něm visí, pořádá sám o vlastní újmě mimoškolní činnost. Je tou prací pohlcen.

Z tohoto důvodu bych některým přidal na platě královsky a jiným ani halíř. Zákon to bohužel neumožňuje a odbory požadují de facto nivelizaci.

Je to hodně složité, Jiří.

3 1
možnosti

Je potřeba to říkat pořád dokola: Odbory požadují plošné navýšení pouze nárokové složky proto, že při posledních dvou dorovnáních platů učitelů (nebylo to navýšení, pouze dorovnání na úroveň, na níž byly učitelské platy vůči průměrné mzdě vždy o rok předtím, tedy učitelé dostali přidáno v podstatě stejně jako všichni ostatní zaměstnanci), takže při posledních dvou dorovnáních platů byla z MŠMT odeslána pouze suma na nárokovou část, zatímco z částky na odměny ani po více než roce nedorazila ani koruna. Takže celý národ žije v přesvědčení, kolik ti proradní a líní učitelé neberou, kolik dramatických procent dostali přidáno, ale nic takového se nestalo.

Proto chtějí odbory celou částku do tarifu. Kdyby byla jistota, že přijdou peníze i na odměny, nic by se nedělo.

Bohužel, zpitomělý národ si fakta neověřuje a věří ponejvíce tomu, čemu věřit chce. Někdy se přidají i ti, do kterých by to jeden neřekl...

2 0
možnosti

Na to "poslání" se hodně hřešilo a hřeší. I lékaři rozhýbali před léty situaci pomocí problematických - pro mnohé - akcemi jako Děkujeme, odcházíme ...

3 0
možnosti

Před válkou byli učitelé placeni velmi dobře. Např. gymnaziální profesor s definitivou dosáhl před penzí na plat i 3600 Kčs!!! (běžný plat manuálního pracovníka byl okolo 900 Kčs). Měl často více dětí, manželku v domácnosti a klidně zvládl si během zaměstnání postavit slušný domek.

Po válce bylo učitelstvo placeno velmi uboze. Dnes se to jen pomalu narovnává. Příklad bychom si měli vzít z Finska. Tam jsou učitelé placeni královsky, ale kdo chce učit, musí projít velmi náročným výběrem.

5 0
možnosti

"Placeni královsky" - není to tak docela pravda. 3000 Eur jako vykazovaný průměr se tak může zdát ale je to pod průměrem finského vysokoškolského příjmu. Navíc je to země s vysokou cenovou hladinou. Takže ve mzdách to jenom nebo převážně není.

0 0
možnosti
Foto

Také tak. Snad ještě není tak zle.... :-/R^

1 0
možnosti

Učitelé mohou stávkovat! Mají na to několikatero prázdnin: letní, pololetní, vánoční.....;-)

3 3
možnosti

Ano, dohromady je to cca 3 měsíce. A to Vás žere, viďte? Ale stávkovat se musí v pracovní době, jinak to není stávka. Navíc stávka je neplacená, takže dost dobře není logické stávkovat tím, že se pouze vzdám výplaty.

Ergo - projevte trochu solidarity a berte to tak, že pro učitele je daleko obtížnější najít vhodný termín stávky, protože mají tři měsíce v roce volno.

Hezkou žlučovitou neděli!

6 5
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS