Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je otázka, jak to nazvat. Pravdou však zůstává, že jsou tvrdě potlačováni soukromníci, celý systém je nastaven tak, aby jim dělal různé ústrky, dával jim nesmyslné pokuty za přehlédnutí, opomenutí. Vše směřuje k tomu, aby bylo co nejvíce zaměstnanců, kteří budou muset být poslušní, aby nebyli vyhozeni z místa. Zrovna ten člověk, kterého zmiňujete, je typickým představitelem tohoto trendu. Každý si může srovnat dobu před cca 15 lety a nyní. Opravdu je současný stav svobodného podnikání lepší?

7 1
možnosti
TB

pod pojmem totalita si teda přestavuju porušování lidských práv, zakazování demokratických politických stran, zakazování demonstrací, věznění protirežimních představitelů a podobně.....a ne jestli podnikatel musí vyplnit o lejstro navíc ;-)

5 0
možnosti
Foto

Totalita se vkrádá do společnosti nenápadně a vždy se maskuje těmi nejlepšími úmysly. Postupné / a zcela zbytečné / spoutávání podnikatelů a živnostníků desítkami povinností, jejichž plnění postupně časově převýší podnikatelskou činnost samotnou, je typický totalitní rys. Pan Vodvářka má pravdu. Už delší dobu můžeme vidět, že stát se chová jako parazit, který zcela ztratil pud sebezáchovy a je schopen svého hostitele - živnostníka - vysávat až k úplnému zničení. A pak logicky nastoupí totalita jako "záchrana před rozvratem".

3 0
možnosti
Foto

Obecně vzato mě občas popudí používání silných a nevhodných slov, které je myslím dobré si šetřit na popis toho, co skutečně vyjadřují. V naší společnosti také vnímám hodně nepravostí a špatných trendů, zásahy státu do osobních svobod a svobodného podnikání do toho jistě patří, ale nespatřuji v tom návrat totalitarismu, ale spíše důsledky globalizace a socializace společnosti, tedy principu, že když někdo rozdává, má pocit že má právo řídit a zakazovat. Lidskou přirozeností je neodmítat "dary", ale nemáme rádi, když nám někdo něco nařizuje a zakazuje. Je to podobně jako hledání rovnováhy mezi právy a povinnostmi.

Řekl bych, že svobodu ztrácíme už oním přijímáním "darů": dávkami, dotacemi, úlevami, slevami a pod. Stáváme se na tom závislí a tudíž v druhém kroku ovladatelní říditelní.

Děkuji za inspirativní komentář.

0 0
možnosti