Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RW

Takže až parta lékařů přijede k hořícímu domu začne odvádět zachráněné zadním vchode tak aby je hasiči neviděli a místo do evakuačního střediska je bude vozit po městě po hotelech a dožadovat se pro ně ubytování v 5* protože se o ně přece musíme postarat - tak to budete souhlasit???

Lékař musí v první řadě, stejně jako všichni ostatní dodržovat zákony.

P.S. a ty záchranné lodě řídí chirurgové nebo internisté? Nebo jen někdo zneužívá "značku" a pod názvem neziskovky dělá něco co jí vůbec nepřísluší???

26 1
možnosti
ZH

Máte nějaký důkaz o tom, co píšete? Rád změním svoji ideologii na základě tvrdých faktů.

0 0
možnosti
Foto

zachraňovat tonoucí???

ANO!!!

Ale proč je musíme lifrovat do Evropy, když africký břeh je na dohled???

38 0
možnosti
MD

problem je to samozrejme slozity, ale pokud jde o ten omilany "africky breh" - pro mnoho uprchliku je navrat do zeme, ze ktere odesli, prakticky rozsudkem smrti, at uz utikaji pred hladomorem, nebo nelidskymi diktaturami (libilo by se vam jit na 20 let na vojnu, jako v Eritreji?). Napada mne analogie, ze by v 80. letech v SRN sice osetrili postreleneho uprchlika z Cech, ale pak ho vratli ceskym pohranicnikum.

2 13
možnosti
JR

J86a13n 11R44i74c81h20t90e93r

16. 8. 2019 12:13

"Není úkolem lékaře se zabývat ani tím, jestli zachráněné milostivě na svou půdu vpustí civilizovaný evropský stát"

Hmm... je úkolem lékaře "zachraňovat" každého, kdo si vyjede na moře na malém člunu, kdo není zraněný ani nemocný?

Nikdo přece nebrání lékařům (žádným) vybudovat na africkém pobřeží nemocnici, aspoň by nemocní cestou k lékaři neriskovali své životy na nafukovacích člunech.

A mimochodem, minule jste se odvolával na text Hippokratovy přísahy. Obávám se, že jste ji vůbec nečetl, zkuste si ji najít)

21 0
možnosti
ZH

Máte pravdu. V té hypo přísaze jsou migrantě konkrétně vyloučeni z péče. Našel jsem si to. ;-D

0 0
možnosti
PB

P64e13t97r 32B69u51r98i45a96n

16. 8. 2019 12:12

Žijeme ve světě, kde přijdou na pomoc desítky profesionálů tomu, kdo v horách či ve vodě přecení své síly, havaruje díky fatální nezodpovědnosti nebo ignoruje životosprávu. A máme nechat utopit klidně ty, co chtějí jen lépe žít?

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=724426

Prakticky si odpovídáte sám. Nejedná se o lidi v nouzi v pravém slova smyslu, ale o účelové chování. A smyslem není samotná záchrana, to je jen součást divadla, ale převoz do Evropy. Takže ta neziskovka plní jen roli servilního taxikáře pro chudé.

30 0
možnosti
JR

J17a29n 69R20i36c40h21t68e41r

16. 8. 2019 12:53

On totiž pan autor, stejně jako mnoho jemu podobných, povýšil mezi základní lidská práva i právo "mít se líp".

Potíž je v tom, že takové právo neplatí pro každého. Když já přijdu na německý úřad a budu chtít větší barák, protože můj byt v Praze mi připadá malý, tak ho asi nedostanu. Když by mi byla malá chýše v Africe, měl bych šanci. Nevelkou, ale aspoň by se se mnou bavili.

10 0
možnosti
VT

...nebude koho zachraňovat, pokud u břehů nebudou lodě čekat... :-)

10 0
možnosti
ZH

jak si vysvětlujete ty utopené nezachráněné migranty? Lodě tam nestály a oni přesto vyjeli? ;-D

0 5
možnosti
ZH

Je to tak, když hoří nelze se pídit po tom zda je hoří z právních či protiprávních důvodů. Záchranáři se na to z podstaty nemohou ptát. Tlak na ně je nemorální. Vrátit je zpátky do Libye, je jako přestěhovat pacienta z nemocnice na dvůr a sebrat mu kapačku. nechápu, že to lidé nechápou, jak snadno se mohou stát migranty ve vlastní zemi, pokud těmto názorům dávají hlas. R^R^R^

2 20
možnosti
PB

P29e22t37r 48B63u29r26i97a27n

16. 8. 2019 13:07

Vrátit je zpátky do Libye, je jako přestěhovat pacienta z nemocnice na dvůr a sebrat mu kapačku. nechápu, že to lidé nechápou,...

Tak proč do té Libye ti migranti sami za nemalý peníz putují, když je to tam tak nelidské a nebezpečné? Vy byste si zaplatil dovolenou ve válečné zóně?

9 0
možnosti
AT

Myslím, že se dobýváte do otevřených dveří. Jen mizivá část lidí nechce poskytovat pomoc tonoucím, ohroženým na životě.

Ale významná část obyvatel Evropy je za to, aby zachránění byli vráceni kam patří a nezhoršovali už tak tristní situaci.

17 0
možnosti
OP

Teoreticky je vaše zamyšlení O.K. Prakticky je to o tom, zda se lékař rozhodne - jdu na loď zachraňovat tonoucí migranty, nebo zda se zamyslí nad tím, zda nezachrání migranty spíše tak, že jim nikdo na moři poskytovat pomoc nebude a oni se tedy plout neodváží

8 0
možnosti
ZH

No jo, oni si úmyslně a svévolně vyberou nebezpečnou lodičku. Před tím to konzultují s něžnými pašeráky lidí a konkrétní model si vyberou v eshopu na internetu. Mezitím zavolají LbH, aby je čekali tam a tam. ;-D

0 2
možnosti
ES

Kdyby je vylodili v nejbližším (tedy africkém) přístavu, bylo by možné vnímat jejich akci jako život zachraňující.

14 0
možnosti
Foto

Zachraňování topících se je zcela v pořádku.

V pořádku ovšem není převážení zachráněných přes celé Středozemní moře. Vyloženi by měli být na nejbližší pevnině, což rozhodně není evropský břeh.

V pořádku není aktivní hlídkování na trasách migrantů, tedy aktivní podpora pašování lidí (pašeráci s přímým podílem hlídkujících lodí počítají, dokonce spolu kooperují), čili bezpečnostní a zdravotní servis osobám provádějícím trestnou činnost.

49 0
možnosti