Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nějak jsem nepochopil co píšete. Nemám v úmyslu nic z muslimského světa číst, což mi nebrání tam mít pár více méně přátel. Ani mi neznalost muslimské kultury nebrání v tom, abych je bral jako pohodové lidi a rozlišoval fanatiky a normální lidi.

1 1
možnosti
PB

Jak to ale dělají jinde? Převažuje názor, že asi jinak, protože jsou přece jiní.

Tohle mě vždycky rozbije. Obhájce něčeho prvně samovolně ostatní usvědčí z toho, že jsou nedostateční, vetkne jim pár umělých, z prstu vycucaných předsudků, aby je pak všechny vítězoslavně utepal a otevřel jim oči. Mistr v tomto je pan Horner.

...jak vzdělaní a civilizovaní příslušníci vzdělané a civilizované země dokážou z jakýchsi egocentrických pohnutek, které ovlivňuje také strachem a mediální masáží vyvolaná nenávist,...a nesmí samozřejmě chybět ani strach a mediální masáž. Pan Turner nám vlastně říká, že jsme nemyslící vystrašená štěňata, která si lze povodit jakýmkoliv novinovým článkem z rohu do rohu, protože sami neumíme přemýšlet vlastní hlavou. Ještě že ho máme, protože on takový není a má vlastní rozum, který nad tím naším ční jako kostelní věž nad stodolou.

Taky si občas rád zaveršuji, to se vám bude líbit, zde:

Tak už to zase třísklo, tentokrát v Albionu

tak daleko a přeci blízko, že prach se dotkl lemu zvonů

na Loretě...

Evropa prý nemá strach, však sama jede na lafetě

a ještě si koně pohání, muezzin řve do dáli

že takto končí pohani, co se nikdy nebáli...

17 1
možnosti
MP

Když už jsme u té multikulturní poezie, tak bych si s dovolením taky přihřál svou polívčičku:

Jednou pan Nguyen na tržnici

prodal mi vietnamskou tasemnici

Byla to opravdu pořádná síla

v minutě zchudl jsem o tři kila

zato na váze do týdne přibral jsem pět

tasemnice je asi pěkný šmejd!

Tu máš svou tasemnici

a provětrej prkenici

přiřítil jdem se na tržnici

obličej celý růžolící Co na to Nguyen? Zvládl to hezky. Povídá, že prý neumí česky Od těch dob pozor dávám si s čím se zas Nguyen vytasí

1 1
možnosti
Foto

Islám vznikl na Arabském poloostrově mezi pastevci koz. Za 100 let obsadil území od Afriky až po Indii. Obsadil vzdělanou a kulturní Persií, Egypt, Mauretánii. Vnutil těmto zemím Islám. Jejich kulturu, vzdělanost, literaturu, totálně zničili a dál ji nerozvíjeli. Křesťané jejich vzdělanost převzali, převzali stejně tak vzdělanost antiky, navázal na ni. Arabové zůstali stát ve středověku.

23 1
možnosti

J61a11k25u59b 91Š48o56l61c

7. 7. 2020 12:48

Chtěl-li jste psát o arabské literatuře, nevím proč jste do toho namíchal ty nesmyslné první dva odstavce.

2 0
možnosti
JS

Když jsem se ve Vašem článku dočetl o egyptštině, vybavila se mně závěrečná scéna z filmu Adéla ještě nevečeřela, kdy nejslavnější detektiv Ameriky jede ve vlaku vyřešit pyramidální záhadu a v ruce má knihu "Egyptsky snadno a rychle".

Vidím také, že jste stále ještě neopustil svůj koncept objahoby islámu. Zřejmě se pokoušíte navázat na svůj nedokončený seriál "Nápravník islámských bubáků", kde jste se rozhodl napravit myšlení čtenářů ohledně islámu. Fatální chyby a nedostatky ve svých textech jste obhajoval slovy, že chcete podávat "neutrální informace o islámu". Většina čtenářů by však ocenila pravdivé informace o islámu, nikoli neutrální.

Islám lze zhodnotit na základě jeho závazných věroučných textů a především na základě jeho hlavního morálního vzoru, a tím je Prorok Muhammad. Křesťanství lze zhodnotit taktéž jen na základě zhodnocení jeho moráního vzoru, a tím je Ježíš Kristus. Pokud jsou křesťanské zásady důsledně dodržovány, výsledek je skvělý. Pokud jsou ale důsledně dodržovány zásady zjevené Prorokem Muhammadem, vidíme přesně to, co Vy označujete jako fanatismus, terorismus a frustrace.

Naše štěstí vlastně spočívá v tom, že většina muslimů nebere své náboženství příliš vážně. A to ze dvou důvodů. 1. Důsledně dodržovaný islám znamená permanentní válku s každou "herezí". 2. Desítky procent muslimů jsou negramotní, takže své náboženství vyznávají pouze formálně jako kulturní prostředí, nikoli pravověrně.

Váš pokus přebásnit básně, které píše arabský básník v "egyptštině", je jistě chválihodný a zajímavý. Možná byste si měl také zjistit, proč poté, co byl v roce 1967 Egypt poražen Izraelem, trpěl básník silnými depresemi.

29 0
možnosti

Islám a křesťanství nelze ani omylem hodnotit na jejich nejsvatějších osobách. Ve středověku si islám a křesťanstvi neměli co vyčítat. Proč nastalo v Evropě osvícenectví a na Blízkém východě temno, to je otázka pro historiky. Mohlo to klidně způsobit pár maličkostí, jako třeba křesťanská benevolence k úvěrům.

0 4
možnosti
FL

Souhlasím, že je chybné hodnotit Araby jen podle jejich náboženských fanatiků. Skupina by měla být hodnocena podle její většiny. Výrazným většinovým znakem Arabů je nižší průměrné IQ ve srovnání s Evropany. To v arabských zemích vede k nižší technické vyspělosti a nižší životní úrovni. Celosvětově pak k prakticky nulovému přínosu k civilizačnímu a vědeckotechnickému pokroku. U evropských Arabů můžeme pozorovat nižší kariérní úspěšnost a horší společenské postavení. Jejich vyšší kriminalitu a jejich světonázor postižený pouze zaujatým, subjektivním hodnocením (antisemitizmus...atp.).

8 1
možnosti

S tím nižším IQ to může být pravda, ale bral bych to jako nepotvrzené. Co vím, data jsou čerpána z jedné knížky a ta knížka má silné metodické chyby. Další věcí je, pokud je IQ nižší, nakolik je to dáno geneticky a nakolik kulturou a chudobou.

Co se týče kariérní úspěšnosti Arabů, máte to něčím podložené?

0 0
možnosti
Foto

"Naučili jsme se hodnotit islám na základě činů náboženských fanatiků, teroristů a z různých důvodů frustrovaných jedinců..."

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754087

To je pochopitelné, pane Turnere, chceme ve zdraví přežít. Pud sebezáchovy nám velí rizikové faktory pokud možno eliminovat.

BTW jak je možné, že tak skvělá kultura produkuje tolik frustrovaných jedinců? Co je příčinou této jejich frustrace?

16 1
možnosti

Jak víte že třeba křesťanská kultura v Latinské Americe neprodukuje těch frustrovaných jedinců více? Když si srovnám své cesty po muslimských zemích a zemích Latinské Ameriky, rozhodně se cítím bezpečněji v těch muslimských. I těch teroristických činů v Latinské Americe je o dost více, akorát že je neexportují.

1 1
možnosti
PK

Všechny kultury mají své poklady o kterých se ani třeba nikdy nedovíme. Já jsem sice nestudoval korán a nehodnotím jejich vyznavače podle extremistických skupin, jak píšete, ale utvářím si obrázek na základě vlastních zážitků a to se týká všech etnik, počínaje romy a konče muslimy. A pár zemí jsem procestoval již. A myslím, že tak to má i řada dalších lidiček...

5 0
možnosti