Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

White House potřebuje zlikvidovat žluté komouše, afgánští mohamedáni aktuálně nikoho nezajímají.

0 0
možnosti

Možná nesedí ten plurál z titulku, protože bez USA by tam nikdo nebyl z NATO. y jsme jen hodní sateliti. Poslali jsme svých 100 vojáků aby se neřeklo. Američani už odzkoušeli, že střední Asii lacino neudrží, tak se stáhnou a budou přemýšlet, co s Čínou. Mají dvě možnosti: A) Čínu hned odpálit a anihilovat B) stáhnout se i z Pacifiku a předstírat pocifismus.

0 0
možnosti
Foto

Ač s Vámi leckdy nesouhlasím, tentokrát karma a R^ za velice výstižné zhodnocení situace

0 0
možnosti

Tálibán nejde a nešlo porazit čistě vojensky. Není možné porazit organizaci, která není organizovaná a u níž k členství v ní stačí prohlásit, že jste Talib a respektovat náboženská pravidla, která tam uznávají milióny lidí.

Je to jak boj proti drogám. Je možno zavřít současné překupníky, ale objeví se další, protože zisky z toho jsou lákavé. U Talibanu je také možné zabít jeho současné členy, ale to nezabrání tomu, aby se neobjevili noví. A i kdyby se Tálibán nějak podařilo brutální silou vyhladit, prostě se tam prosadí jiná skupina, Daeš už se na to třese.

Tedy problém, který je nutné omezit systémově a to se naprosto nepodařilo. Afghánistán se propadl do korupce (177. nejzkorumpovanější stát ze 180). Vládnou tam prakticky mafiánské organizace provázané s jednotlivými vůdci mudžahedínů a kmeny. Centrální vláda ovládá střed země a pár velkých měst a to nejen kvůli Tálibánu, ale i proto, že prostě nemá v rozsáhlých oblastech podporu (u nejpočetnějších Paštunů zejména).

A velmi mnoho lidí si tam přeje tvrdší nebo mírnější vládu islámského práva Šaría. Tedy udělat to čistě svobodné ty volby, tak to nejspíš dopadne jako v Egyptě třeba a stejně aby ta země zůstala aspoň částečně sekulární a prozápadní, bude to tam muset držet nějaký diktátor.

2 0
možnosti

Jste mimo. "i u této války platí to, že válka musí být vítězně dobojována nebo vůbec neměla začít". USA v rámci snahy u udržení svého dominantního postavení praktikují politiku rozděl a panuj. Ty státy, které nezískají na svoji stranu, nepotřebují dobýt, úplně "stačí", když zůstanou zničené, rozvrácené, či v občanské válce, a nebudou síit a vést samostatnou politiku, viz třeba Libye a vůbec sever Afriky.

A co se týče "Pokud by někdo získal z výše uvedeného pocit, že jsem obecným kritikem zásahů na území cizích zemí majících za cíl likvidaci teroristických skupin, odvracení humanitárních katastrof, zamezení řádění tyranie a bezpráví a zabezpečení i naší vlastní bezpečnosti, tak vězte, že je to zcela naopak." Tak tohle je pokrytectví západu, který jako teroristy začal označovat téměř všechny nepřátele svých zájmů. Kdo je terorista, či co je bezpráví je dáno vždy úhlem pohledu. Takže nebuďte také pokrytec, a otevřeně řekněte, že schvalujete právo států a režimů hájit své zájmy všemi prostředky, já s tím nemám problém, vždyť takto funguje naše civilizace od svého počátku. Je potřeba si uvědomit, že i "svatá demokracie" nemá patent na dokonalý režim, je to režim jako každý jiný a vměšovat se a vraždit ve jménu demokracie a ohrany lidských práv (dle našich měřítek) není o nic lepší, než vraždit ve jménu křesťansví, islámu, komunismu, fašismu či jakéhokoli jiného ismu, ideologie a režimu.

3 1
možnosti
Foto

!!RvDarebácká agrese Spojených států v Afghánistánu byla zcela bezdůvodná a Česko svou trapnou účastí v této tzv. misi hrálo roli fíkového listu na ohanbí Spojených států. Nyní fíkový list spadnul a ostuda je to kolosální

5 2
možnosti

Co taky čekat od takových patolízalů v čele armády jako je třeba Metnar. Tihle řiťolezci se bez USA ani nevysmrkají.

5 1
možnosti

Nesouhlasím s vámi. Odchod z Afganistánu je spíše důkazem neschopnosti, ano i Česka.

Nikdo nikdy nepublikoval a mám pochybnosti, zda existuje, popis afgánské společnosti s návaznou analýzou proč a jak Afgánci bojují, jakou mají motivaci, kdo a jak tomu velí. Co je motivací sebevražedných atentátníků, když každý člověk i živý tvor má základní axióm, a to přežít. Co dokáže toto potlačit? Kde se bere podpora opozice mezi obyvatelstvem? Kde berou výstroj, výzbroj, potraviny, kde mají zázemí (ošetření) a jaké. Vojenská jednotka provádí odminování, chce odpálit nálože a najednou v pustině jde chlap. Kde se vzal, odkud jde, kam míří, proč je na cestě? Proč vůbec Afgánci bojují, po čem touží? Jaká je soudržnost vládní armády, policie, správních orgánů, jakou mají podporu obyvatel.

Z toho by šlo odvodit strategii jak vůbec bojovat, na co se zaměřit. Lze porazit armádu, obsadit území, obsadit hlavní města, ale pokud nezískáte lidi na svou stranu, tak je to o ničem. Společnost je třeba infiltrovat, postavit kmeny proti sobě, nepřátele zbavit podpory obyvatelstva. Tak se to podařilo Britům myslím v Malajsii. Proč nepomoci k rozdělení Afganistánu?

Z toho všeho by vyplynulo, zda Západ byl schopen klíčovým lidem (stařešinové, vůdcové kmenů...., kdo tam je vůbec klíčový?) nabídnout to po čem touží, o co usilují. Třeba v minulosti se psalo, že zpravodajské jednotky s cílem získat vůdce vesnic, tak jim poskytovali viagru. To byla snad jediná kreativní akce.

Co je to za armádu, která je někde za plotem na základně a nic neví o těch, proti nimž bojuje. To nešlo vyhrát?

Snažil jsem se to vyrazit z Armády ČR, ale měli výmluvy na utajení. Nic z toho podle mě ale neexistovalo, zpravodajská činnost absolutní nula.

2 1
možnosti

Nemám pocit pane Baráku, že po tolika letech bez výsledku by se mohlo něco pohnout k lepšímu. V Afganistánu si vylámali zuby mnozí . V asymetricky vedené válce se výhoda moderní techniky nějak vytratila. Poznali to Rusové a do stejné pasti se chytila i vojska aliince. Byla chyba ,jen jít tam bojovat a před tím podporovat Taliban. Jen mě je líto místních , které tam nechali na holičkách.Import demokracie ,jak je vnímána u nás nemohl mít i vzhledem historickým zkutešnostem šanci na úspěch. Byly to zbytečně zmařené životy ,zničená země a zbytečně vynaložená velké množství financí , které se mohly smysluplněji využít i ve prospěch Afganistánu.

5 0
možnosti

To je zase rochňání diskutujicich Kremlinů, jak Americani utikaji. Donedavna jich tam bylo 10 000 a s sfghanskymi vladnimi jednotkami drzeli vetsinu zeme. V Afghanidtanu zacli deti chodit do skol vcetne 7 milionu divek, rozsiril se internet, dalnice, mnohonasobne se zlepsila zdravotni pece a celkove ekonomika zeme. Je skoda, ze muslimsti teroristi nejspis zvitezi a ovladnou 30 milionovou zemi. Jinak ty nesmysly, ze tam lide o demokracii nestoji - 60% lidi tam i pres vyhruzky Talibanu chodilo k volbam.

1 0
možnosti

Ano, většina si vládu Tálibánu nepřeje. Přesto i v roce 2019 vyjádřilo Tálibánu sympatie13% obyvatel Afghánistánu při průzkumu. Je otázka by to nebylo o pár procent víc, kdyby se lidé nebáli.

Také jen 65% lidí řeklo, že by nevolili prezidenta, který by se dohodl s Tálibánem i za cenu, že by ženy musely přestat chodit do škol a do práce.

64% lidí si myslí, že domluva s Tálibánem je možná (tedy ho nevnímají jako teroristy, které je třeba vyhladit). Problém je, že i když si to myslí jen 37% lidí v centrální oblasti, tak 77% lidí na jihu.

Celkově 88,5% Afghánců podporuje mírové rozhovory s Tálibánem. Tedy nepřejí si, aby se s ním nadále válčilo. A jinak 1,8% Afghánistánců si myslí, že by jednání s Tálibánem měly za Afghánistán vést USA (Spojeným Národům v tomhle věří 9,2% Afghánců).

0 0
možnosti

Vystihl jste to přesně. Děkuji.

0 0
možnosti

Afghanistan je tam, kde byl, zatímco další země, kde dobromyslně pomáhalo NATO jsou na tom mnohem hůř, ale např. režim v Saudské Arábii, který je nejhorší ze všech muslimských zemí jim vůbec nevadí.

4 0
možnosti

Afghanistán je na tom lépe, minimálně co do počtu obyvatelstva. V roce 1990 měl 10 mio, nyní má 30 mio obyvatel. Prosperita. R^

1 0
možnosti